Κυβερνητικό «σαμποτάζ» οι διακοπές ρεύματος λέει συνδικαλιστής – Συναγερμός και αγωγή

0
15

Σε «Πορτοκαλί συναγερμό» έχει κηρύξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ)λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ, θέτοντας, παράλληλα, το σύστημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ώρα που συνδικαλιστής της ΔΕΗ κάνει λόγο για «αχρείαστες διακοπές ηλεκτροδότησης» που σκοπό έχουν να αμαυρώσουν τον αγώνα των εργαζομένων στα μάτια της κοινής γνώμης.

Παράλληλα, η ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή κατά της ΓΕΝΟΠ ζητώντας η απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

—Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ 

Ο ΑΔΜΗΕ επικαλείται «έλλειψη σημαντικής ποσότητας θερμικής παραγωγής της τάξεως των 5.2GW και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα Μονάδων Παραγωγής». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες σε επιστολή του προέδρου του Διαχειριστή κ. Γ. Γιαρέντη προς τη ΔΕΗ επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα ευστάθειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί παραγωγικό δυναμικό ύψους β κατανεμημένο ως εξής ανά γεωγραφική περιοχή:

*Βόρειο Σύστημα (Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη): Θερμική Ισχύς:1300 MW, Υδροηλεκτρική Ισχύς:550 MW.

*Νότιο Σύστημα (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος): Θερμικη Ισχύς:600 MW , εκ των οποίων 255 MW στην Πελοπόννησο, Υδροηλεκτρική Ισχύς :100 MW , εκ των οποίων 60 MW στην Πελοπόννησο.

*Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος-Αιτωλοακαρνανία): Υδροηλεκτρική Ισχύς :750 MW.

Επιπλέον, επισημαίνεται, ενδέχεται να απαιτηθούν περιοδικές διακοπές τροφοδότησης καταναλωτών,ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής των φορτίων (7-10 το βράδυ).

Σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης υφίσταται «όταν ανακύπτει πρόβλημα που θέτει ή ενδέχεται να θέσει, για οποιοδήποτε λόγο, το Σύστημα ή το Δίκτυο σε σοβαρό κίνδυνο ή να επηρεάζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδοσία των καταναλωτών ή να επηρεάζει αρνητικά την ομαλή λειτουργία της Διαδικασίας Κατανομής».

Ο πορτοκαλί συναγερμός είναι το πρώτο στάδιο που ενεργοποιείται σε περίπτωση που η πιθανότητα αδυναμίας κάλυψης του φορτίου του Συστήματος είναι αυξημένη ή όταν η συχνότητα ή η τάση αποκλίνουν από τις κανονικές τιμές. Ακολουθεί ο κόκκινος συναγερμός όταν πιθανολογείται άμεση αδυναμία κάλυψης του φορτίου και ο μπλε σε περίπτωση μερικής ή γενικής διακοπής λειτουργίας του Συστήματος.

Για το πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος 3 Ιουλίου πρωί πατήστε εδώ.

—Τι ισχυρίζεται συνδικαλιστής

Σε καταγγελία που μεταδίδει το enet.gr, ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ Γιάννης Κολιοφώτης χαρακτηρίζει τις διακοπές ρεύματος ως  «μέτρο που έχει ληφθεί εσκεμμένα, για να διαβάλλει τη διαμαρτυρία και να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι από την απεργία των εργαζομένων βλάπτονται τα νοικοκυριά».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «υπάρχει επάρκεια ισχύος και μάλιστα έχουμε φορτία παραπάνω από αυτά που απαιτούνται για να λειτουργεί σωστά στο σύστημα, της τάξεως των 500-600 MW, αυτή τη στιγμή που μιλάμε».

—Θέμα Σύριζα

Σχολιάζοντας τις απεργίες και την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει 120 βουλευτικές ψήφους για να προκαλέσει δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση απαντά: «Προειδοποιούμε ότι οποιοδήποτε σαμποτάζ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, των ελλήνων πολιτών και της ίδιας της επιχείρησης θα χρεωθεί προσωπικά στον κ. Τσίπρα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εμφανίστηκε να ρίχνει τους τόνους απέναντι στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ (αν και επανέλαβε ότι εξετάζεται το μέτρο της επιστράτευσης) και επικέντρωσε τα βέλη της κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει θέμα ΔΕΗ, υπάρχει θέμα ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Τσίπρα για οποιαδήποτε δολιοφθορά εις βάρος της ελληνικής οικονομίας».

Η Σοφία Βούλτεψη εξέφρασε την άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει τη στάση του στο θέμα της ΔΕΗ για εσωκομματικούς λόγους, δηλαδή προκειμένου να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο για ένα ζήτημα μέσα στο κατακερματισμένο κόμμα του.

Χθες, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «φανατικούς λαϊκιστές», που επιχειρούν να αφαιρέσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού για πρόοδο. «Το φαινόμενο που συνδικαλιστές διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συνεχιστεί» είπε.

—Οδηγίες και συστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ  προς τους καταναλωτές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.

Το ως άνω συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κλπ).

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώνει τακτικά τους καταναλωτές για το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών, εφόσον προκύψει η ανάγκη εφαρμογής του.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επίσης ενημερώνει για τα ακόλουθα:

*Εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

*Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

*Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.

*Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

*Ειδικότερα για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

*Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

Σχόλια