Ξεκίνησαν διακοπές ρεύματος με 3,4 GW εκτός – Τι πρέπει να κάνουμε (upd)

0
8

Ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Η ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 13 θερμοηλεκτρικές Μονάδες (λιγνιτικές και Φυσικού Αερίου) συνολικής ισχύος περίπου 3.400 MW και ζητά την κατανόηση των πολιτών για τυχόν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Μιλώντας το πρωί στο Mega, η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα διακοπών ρεύματος, τονίζοντας ότι δεν θα ξεπερνούν την μισή με μία ώρα.

Για το πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος 3 Ιουλίου πρωί πατήστε εδώ.

—Οδηγίες και συστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ  προς τους καταναλωτές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.

Το ως άνω συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κλπ).

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώνει τακτικά τους καταναλωτές για το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών, εφόσον προκύψει η ανάγκη εφαρμογής του.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επίσης ενημερώνει για τα ακόλουθα:

*Εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ” όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

*Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

*Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.

*Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

*Ειδικότερα για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

*Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

—Κόντρα συνδικαλιστών-κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος» Γ. Αδαμίδης, δήλωσε στον Βημα Fm, ότι περισσότερες από τις μισές μονάδες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ωστόσο σημείωσε ότι οι διακοπές δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας.

Aπό την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για μια μετωπική σύγκρουση σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Στελέχη της εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει η πολιτική ένταση.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους τον σχεδιασμό του για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ παράλληλα έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση (ΣΥΡΙΖΑ και ΓΕΝΟΠ) ότι δεν θα επιτρέψει να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχουν ήδη εξαγγείλει οι εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμη και στο μέτρο της επιστράτευσης, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Μάλιστα από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό» να εμποδίσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτήρισε δε «κακόγουστο αστείο» την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία. Ο κ. Σαμαράς έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του ΟΤΕ και διαβεβαίωσε ότι το θέμα για τη ΔΕΗ θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή.

«Δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν και σε τίποτα. Σε αυτούς που καθυστερούν τις ιδιωτικοποιήσεις, που θέλουν να φοβίσουν και να διώξουν τους επενδυτές, που δεν θέλουν να γίνει καμία μεταρρύθμιση, που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ και βρίσκουν την Ελλάδα για αφορμή» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

—Παναττικό συλλαλητήριο

Παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» διοργανώνει σήμερα η ΓΕΝΟΠ, στις 19:00 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30).

Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο υπουργείο Οικονομικών.

econews

Σχόλια