«Τρίχες» τo γέτι των Ιμαλαΐων

0
159

yeti-imalaia-dna-115958Προ καιρού είχαμε δημοσιεύσει την έρευνα επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Μπράιαν Σάικς που αμφισβητούσε την ύπαρξη του μυθικού γέτι των Ιμαλαΐων (Μεγαλοπόδαρου, Bigfoot ή sasquatch  στη Βόρειο Αμερική).

Ο Σάικς είχε αναλύσει πραγματοποιήσει εξετάσεις DNA σε τρίχες που υποθετικά προέρχονταν από Γέτι, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γονιδίωμα του θρυλικού «κρυπτόζωου»  ταυτίζεται απόλυτα με το γενετικό υλικό μιας αρχαίας πολικής αρκούδας.

Όπως επισημαίνει, η πιθανότερη εξήγηση είναι πως το Γέτι είναι υβρίδιο πολικής και καφέ αρκούδας.

Το πρώτο δείγμα συλλέχθηκε από άγνωστο ζώο στην περιοχή Λαντάχ στα δυτικά Ιμαλάια, ενώ το δεύτερο δείγμα συλλέχθηκε στο Μπουτάν, 1.285 χιλιόμετρα πιο ανατολικά.

Συγκρίνοντας το DNA των άγνωστων πλασμάτων με το γονιδιακό υλικό άλλων ζώων από τη βάση δεδομένων GenBank, ο καθηγητής διαπίστωσε ότι αυτό ταίριαζε απόλυτα με ένα δείγμα από την γνάθο μιας αρχαίας πολικής αρκούδας που βρέθηκε στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και η ηλικία της κυμαίνεται από 40.000 χρόνια έως 120.000 χρόνια, εποχή κατά την οποία η πολική και η καφέ αρκούδα άρχισαν να διαχωρίζονται.

—Δημοσίευση

Τώρα η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας (Proceedings of Royal Society B).

Εκεί αναφέρεται ότι ανάμεσα στις υποτιθέμενες τρίχες του Γέτι, εκτός από τις τρίχες διαφόρων ζώων, υπήρχαν επίσης ανθρώπινες τρίχες, χορτάρια και υαλονήματα.

«Μην τα παρατάτε, ο Γέτι μπορεί ακόμη να βρίσκεται εκεί έξω», δήλωσε σκωπτικά ο Μπράιαν Σάικς, αν και, όπως είπε, όταν ξεκίνησε τη νέα έρευνα, συλλέγοντας δείγματα από μουσεία και ιδιώτες, υπολόγιζε ότι η πιθανότητα επιτυχίας ήταν μόλις 5%.

Όπως ανέφερε, δεν απέκλειε να βρεθεί το γενετικό «αποτύπωμα» κάποιου Νεάντερταλ, ο οποίος μπορεί να έχει επιβιώσει ακόμη κάπου κρυμμένος και να αποτελεί την πηγή για όλες αυτές τις ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία των ανά τον κόσμο φίλων της λεγόμενης κρυπτοζωολογίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι, από τη μια, έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για θεάσεις μυστηριωδών πλασμάτων ή για εύρεση ασυνήθιστων αποτυπωμάτων στα χιόνια και στα δάση, που δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου μεγάλα ακόμη άγνωστα πρωτεύοντα (όπως οι πίθηκοι). Από την άλλη, όμως, όπως επισημαίνουν, ούτε σώματα, ούτε πρόσφατα απολιθώματα έχουν βρεθεί που να στηρίζουν αυτή την υπόθεση.

Παρότι η τα ευρήματα της μελέτης ήταν προφανή ως προς την πιθανότητα ύπαρξης του Γέτι, οι επιστήμονες τονίζουν ότι «η νέα μελέτη δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ανώμαλων πρωτευόντων».

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία του μυθικού πλάσματος συναρπάζει εκατοντάδες «περίεργους» ανά τον κόσμο που δεν διστάζουν να συλλέγουν ακόμα και τρίχες με την ελπίδα να ανήκουν στον Μεγαλοπόδαρο.

Για παράδειγμα, το 2011 δέκα και περισσότεροι επιστήμονες από τον Καναδά, την Εσθονία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με “ερασιτέχνες” ερευνητές του γέτι ταξίδεψαν ως το μακρυνό Τάσταγκολ, 3000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, για να ανταλλάξουν εμπειρίες με τους Ρώσους συναδέλφους τους.

Μια διήμερη ερευνητική αποστολή στην σπηλιά Αζάσκυ και τη βουνοκορφή Καρατάγκ έφερε στο φως αδιαμφισβήτητα (υποτίθεται) ευρήματα της ύπαρξης του γέτι στην περιοχή.

Ο Ρώσος ερευνητής Ανατόλι Φόκιν είχε δηλώσει τότε πως “σε πολλά από τα μέρη που εξετάστηκαν βρέθηκαν τρίχες που ενδέχεται να ανήκουν στο γέτι, όπως επίσης και αποτυπώματα, ένα κρεβάτι και πολλά άλλα ευρήματα”.

Τελικά οι τρίχες αποδείχτηκαν απλώς «τρίχες».

econews

Σχόλια