Πόσο διαρκεί η ούρηση στα θηλαστικά; [video]

0
42

Τη διάρκεια της ούρησης στα θηλαστικά ζώα χρονομέτρησαν αμερικανοί επιστήμονες με στόχο να αποκαλύψουν τα μυστικά της αυτού του βιολογικού μηχανισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Ντέηβιντ Χου του Ινσιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), βιντεοσκόπησαν  θηλαστικά ζώα στο ζωολογικό κήπο της Ατλάντα, από μικροσκοπικά ποντίκια έως γιγαντόσωμους ελέφαντες.

Επίσης βάσισαν τη μελέτη τους σε βίντεο που κυκλοφορούν στο YouTube.

Συμπέρασμα ήταν ότι ανεξαρτήτως μεγέθους τα περισσότερα ζώα ουρούν επί 21 δευτερόλεπτα, συν-πλην 13 δευτερόλεπτα.

—Ούρηση ανάλογα με το μέγεθος

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS, τα ζώα που έχουν βάρος άνω των τριών κιλών, ουρούν με τον ίδιο μηχανισμό περίπου όπως ο άνθρωπος, δημιουργώντας μια συνεχή ροή, ενώ τα μικρότερα ζώα έχουν διαφορετικό τρόπο, απελευθερώνοντας μικρές «μπάλες» ούρων ξεχωριστά μία-μία.

Όπως επεσήμανε ο Χου, αν και η ουροδόχος κύστη ενός ελέφαντα χωράει 18 λίτρα ούρων και είναι σχεδόν 3.600 φορές μεγαλύτερη από την κύστη μιας γάτας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος ούρησης αυξάνεται αναλογικά.

Για αυτό φροντίζει η κατασκευή της ουρήθρας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας: μεγαλύτερος όγκος ούρων σημαίνει αυξημένη πίεση και ταχύτερη ροή προς την έξοδο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνά τους εκτός από την επιστημονική της αξία, μπορεί να συμβάλλει στην κατασκευή συσκευών με καλύτερη δυναμική των ρευστών, από δεξαμενές νερού έως καζανάκια για τουαλέτες.

Δείτε το video!

 

econews

Σχόλια