Μικρή ΔΕΗ: το ν/σ αγνοεί τη σχέση εμπιστοσύνης της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία λέει το ΤΕΕ/ΤΔΜ

0
6

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «Μικρής» ΔΕΗ εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας.

Σε αντίθεση με πολιτικάντικες τακτικές (βλ. επίσκεψη Τσίπρα στο Αμύνταιο) και εκβιασμούς, το ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας εστιάζει στις τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις του «σπασίματος» της ΔΕΗ, στις επιπτώσεις του για την τοπική κοινωνία, αλλά και στο γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης δεν συνοδεύεται από την κατάθεση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως αναφέρει το ΤΕΕ, ανάμεσα στη δημόσια ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας  υπάρχει μια εμπεδωμένη σχέση εμπιστοσύνης η οποία «άμβλυνε το υψηλό περιφερειακό ρίσκο που ανέλαβε η Δυτική Μακεδονία, συνεισφέροντας παράλληλα στη διαχείριση των πολλαπλών επιπτώσεων της λιγνιτικής δραστηριότητας στο αστικό και φυσικό περιβάλλον».

«Επί της ουσίας, η Δυτική Μακεδονία στήριξε με τον ορυκτό της πλούτο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, πληρώνοντας το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τίμημα, πιστεύοντας όμως ακράδαντα ότι από το άνοιγμα του πρώτου ορυχείου λιγνίτη μέχρι το κλείσιμο και της τελευταίας μονάδας παραγωγής ενέργειας, θα έχει απέναντί της μια ισχυρή και αξιόπιστη επιχείρηση με αδιαπραγμάτευτα δημόσιο χαρακτήρα» αναφέρεται σχετικά.

Οι καθετοποιημένες επιχειρήσεις ενέργειας που δραστηριοποιούνται σε ορυχεία και λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής, δεν επενδύουν απλά, αλλά «παντρεύονται» την τοπική κοινωνία και αναλαμβάνουν μια σειρά από ευθύνες και υποχρεώσεις τις οποίες δεν εξασφαλίζει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα το απόγευμα επισημαίνει το ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, για τη Δυτική Μακεδονία, οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν πρωτίστως στην αποκατάσταση των εξαντλημένων ορυχείων, μια συμβατική υποχρέωση που θα απαιτήσει περισσότερα από 108 εκ. ευρώ για τα επόμενα σαράντα χρόνια.

Σχετίζονται επίσης  με την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων των αστικών κέντρων της περιοχής και με τις απαιτούμενες επενδύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των λιγνιτικών μονάδων.

Περιλαμβάνουν ακόμα τις αναγκαίες μετεγκαταστάσεις οικισμών για την εύρυθμη λειτουργία της εξορυκτικής δραστηριότητας, με ένα συνολικό κόστος το οποίο θα ξεπεράσει τα 500 εκ. ευρώ.

Αφορούν, τέλος, το θεσμοθετημένο ανταποδοτικό τέλος λιγνίτη της τάξης των 20 εκ. ευρώ ετησίως για τη Δυτική Μακεδονία και  περιλαμβάνουν το κόστος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων το οποίο ανέρχεται σε 130 εκ. ευρώ για το σύνολο του εγκατεστημένου δυναμικού στον ενεργειακό άξονα της Δυτικής Μακεδονίας.

Στις μη καταγεγραμμένες, αλλά ανελαστικές υποχρεώσεις, περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση της μεταλιγνιτικής εποχής και ο τρόπος με τον οποίο η λιγνιτική βιομηχανία θα αποκαταστήσει την ισχυρή ανταγωνιστική πίεση που άσκησε στην αγορά εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο και τις συνθήκες αναπτυξιακής μονο‐ειδίκευσης που εμπέδωσε για τη Δυτική Μακεδονία.

Περιλαμβάνεται επίσης, η απαίτηση υποστήριξης από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, της ομαλής μετάβασης της περιοχής σε μεταλιγνιτικές συνθήκες, δεδομένου ότι η προσφορά των λιγνιτών της Δυτικής Μακεδονίας στην εθνική οικονομία, ξεπέρασε συνολικά τα 50 δις δολάρια, για την περίοδο 1960‐2009.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΔΜ, το σχετικό νομοσχέδιο αναφορικά με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» δεν καταγράφει ούτε προσδιορίζει με σαφήνεια και με ξεκάθαρο τρόπο το σύνολο των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που εκχωρούνται στους υποψήφιους αγοραστές, κατά τρόπο που να προστατεύονται οι τοπικές κοινωνίες και να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Επιπλέον, η Ελληνική Κυβέρνηση καταθέτει το σχετικό νομοσχέδιο, χωρίς να έχει καταγεγραμμένο και τεκμηριωμένο ενεργειακό σχεδιασμό, δεδομένου ότι δεν έχει κατατεθεί από την αρμόδια Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ενεργειακής Κυβερνητικής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ ο σχεδιασμός που θα αποτυπώνει το ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της επόμενης δεκαπενταετίας τουλάχιστον.

Και επιπρόσθετα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση της λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι ο επανασχεδιασμός της αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτών δεδομένων, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΔΜ θεωρεί ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν απαντά στις απαιτήσεις και στις προοπτικές μιας βιώσιμης συνύπαρξης της λιγνιτικής βιομηχανίας με την τοπική κοινωνία και απαιτεί ομόφωνα την απόσυρσή του.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τις θέσεις του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για τη «μικρή» ΔΕΗ.

econews

Σχόλια