"Μικρή" ΔΕΗ: 48ωρες απεργίες φέρνουν ωριαίες διακοπές ρεύματος και επιστράτευση

0
2

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες που θα ισχύουν από τα μεσάνυχτα. Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ προγραμματίζει ωριαίες διακοπές ρεύματος για να μην καταρρεύσει το σύστημα από τη διακοπή λειτουργίας μονάδων παραγωγής.

Για το πρόγραμμα των διακοπών ρεύματος 3 Ιουλίου πρωί πατήστε εδώ.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Σπάρτακος» Σάκη Μάστορα, εφόσον το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» κατατεθεί στη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης, το βράδυ οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις μονάδες όπου εργάζονται, θα ενημερώνονται στις πύλες για τις εξελίξεις, χωρίς να πραγματοποιούν καταλήψεις, και δεν θα προσέρχονται στη δουλειά τους για εργασία.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα.

H ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο την Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη.

—Διακοπές ρεύματος

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμάζει κυλιόμενες διακοπές στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή, σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, με σκοπό η πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά λόγω των κινητοποιήσεων να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Οι διακοπές ρεύματος θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον μιας ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες και αυτό θα προσαρμόζεται, αναλόγως με τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται.

Τη νύχτα αναμένεται να αντιμετωπιστούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών.

Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 MW μεταξύ 8 και 10 το βράδυ.

Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 MW.

—Οδηγίες και συστάσεις του ΔΕΔΔΗΕ  προς τους καταναλωτές

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι οι διακοπές αυτές θα πραγματοποιηθούν εφόσον είναι αναγκαίες για τη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής / ζήτησης και το συνολικό ύψος (MW) και η διάρκειά τους θα καθορισθεί, για την ηπειρωτική χώρα, από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος.

Στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει επίσης σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, εφόσον υπάρξει μείωση του διαθέσιμου ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων τους.

Το ως άνω συνολικό ύψος και διάρκεια των διακοπών, οι οποίες ενδεχομένως προκληθούν εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο και με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της όχλησης σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις κλπ), με εξαίρεση κρίσιμες εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου (νοσοκομεία κλπ).

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα ενημερώνει τακτικά τους καταναλωτές για το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών, εφόσον προκύψει η ανάγκη εφαρμογής του.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επίσης ενημερώνει για τα ακόλουθα:

*Εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ” όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.

*Παράλληλα, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».

*Οι καταναλωτές επίσης δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών.

*Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.

*Ειδικότερα για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

*Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει έκκληση προς όλους τους καταναλωτές, να περιορίσουν στο ελάχιστο δυνατό, τη χρήση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00.

—Ενδεχόμενο επιστράτευσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των απεργών εργαζομένων της ΔΕΗ άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να παρανομούν και να κάνουν σαμποτάζ κατά του ελληνικού κράτους», καθώς όπως τόνισε είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου, «στην Ελλάδα έρχονται τουρίστες που αφήνουν τα λεφτά τους και θέλουν το aircondition τους».

Η κ. Βούλτεψη σημείωσε επίσης πως δεν μπορούν τα σωματεία να επεμβαίνουν σε στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σχόλια