Ενέργεια: επενδύονται 7,7 τρισ. δολάρια ως το 2030, το 65% στις ΑΠΕ

0
5

Την επόμενη δεκαπενταετία θα επενδυθούν περίπου 7,7 τρισ. δολάρια σε έργα παραγωγής ενέργειας, με το ήμισυ εξ αυτών να καταλήγει στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Τα καλά νέα είναι ότι ποσοστό 65% αυτών των κεφαλαίων, ή 5,1 τρισ. δολάρια, θα κατευθυνθούν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, που αυτή τη στιγμή καλύπτουν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα διεισδύσουν σε ποσοστό 50% ως το 2030.

Οι ΑΠΕ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους BNEF, αντιστοιχούν στο 60% της νέας ισχύος των 5.579 Γιγαβάτ που θα εγκατασταθεί ως το 2030.

Η Ασία θα απορροφήσει 2,5 τρισ. δολάρια, η Αμερική 816 δισ. δολάρια, η Ευρώπη 967 δισ. δολάρια και η Αφρική με τη Μέση Ανατολή 818 δισ.

Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διείσδυση των ΑΠΕ θα διαδραματίσουν τα φωτοβολταϊκά που θα δουν τη διείσδυσή τους να εκτοξεύεται από 2% σε 18% ως το 2030 και μάλιστα σε μια μεγαλύτερη ενεργειακή πίττα με όρους ισχύος.

Μάλιστα, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες αντιστοιχούν στο 20% της νέας ισχύος και των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν ως το 2020.

Τα αιολικά θα υπερδιπλασιάσουν τη διείσδυσή τους από 5% σήμερα σε 12%.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού του BNEF, Μίλο, Σζάρντιν “μέχρι το 2030 θα καταγραφεί εντυπωσιακή ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή με 800 Γιγαβάτ σε στέγες και μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα”.

“Κινητήριος μοχλός θα είναι το χαμηλό κόστος των φωτοβολταϊκών και όχι οι επιδοτήσεις με αποτέλεσμα η τεχνολογία αυτή να είναι πλήρως ανταγωνιστική με άλλες πηγές μέχρι το 2020”, πρόσθεσε.

Καιρός είναι και οι ελληνικές κυβερνήσεις να θέσουν φιλόδοξους, αλλά και ορθολογικούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να σταματήσουν να επενδύουν σε επικίνδυνους υδρογονάνθρακες και βρώμικες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής όπως η Πτολεμαΐδα 5.

econews

Σχόλια