Μακρυά από τις ακτές μας τα οικόπεδα με υδρογονάνθρακες που παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο

0
4

Παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο τα οικόπεδα που θα δημοπρατηθούν στο γύρο παραχωρήσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τις εργασίες του συνεδρίου είχε ανοίξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν η ελληνική πλευρά να έχει αποφασίσει να βγάλει τελικώς προς δημοπράτηση συνολικά 20 οικόπεδα, με στόχο να εκμεταλλευτεί αφενός τα εξαιρετικής ποιότητας και πολύ ελπιδοφόρα σεισμικά της PGS, αφετέρου να επωφεληθεί από την ευνοϊκή συγκυρία που επικρατεί και έχει φέρει την Ανατολική Μεσόγειο στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος της πετρελαϊκής αγοράς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι ο γύρος θα περιλαμβάνει και εννέα οικόπεδα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, στην οποία έχουν στηριχθεί πολλές ελπίδες για την πιθανή ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος.

Παράλληλα, θα δημοπρατηθεί μια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές αφορούν στο Ιόνιο και εκτείνονται μέχρι τα διαπόντια νησιά βορειώς της Κέρκυρας. Συνολικά τα προς δημοπράτηση οικόπεδα ανέρχονται σε 20.

—Προστασία του τουρισμού

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΔΕΥ, Σοφία Σταματάκη, έχουν αποφευχθεί οι περιοχές κοντά στις ακτές ώστε να προστατευτεί ο τουρισμός.

—Πώς γίνεται συμμετοχή στο διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός για το γύρο παραχωρήσεων αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του τρίτου τριμήνου.

Για να συμμετάσχει μια εταιρεία στο διαγωνισμό θα πρέπει να αγοράσει 1.500 χλμ σεισμικών συν όλα τα δεδομένα για το μπλοκ για το οποίο γίνεται αίτηση και την ερμηνεία των δεδομένων (BEICIP & PGS).

Για κάθε μπλοκ προβλέπεται να γίνει χωριστή αίτηση (δεν επιτρέπεται να κατατεθεί μία αίτηση για περισσότερα μπλοκ), ενώ για την αξιολόγηση των προσφορών θα ληφθεί υπόψη σε ποσοστό 40% η τεχνική προσφορά και σε ποσοστό 60% η οικονομική προσφορά. Τέλος σε περίπτωση κοινοπραξιών δεν επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρειών με ποσοστό κάτω από 10%.

—Ποιοι συμμετέχουν

Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 30 πετρελαϊκές και περισσότερα από 150 στελέχη της αγοράς, τα οποία εκτός από τις ανοιχτές παρουσιάσεις της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με στελέχη της PGS, του BEICIP Franlab (σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τους υδρογονάνθρακες) και του ΥΠΕΚΑ.

Στα ραντεβού αυτά στα οποία συνήθως συμμετέχουν γεωλόγοι πετρελαίου ή διοικητικά στελέχη των εταιρειών δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τα σεισμικά δεδομένα, τις απεικονίσεις και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για το δυναμικό πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής.

Στο συνέδριο συμμετέχουν οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες η βρετανική BP, η αγγλοολλανδική Shell, οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron και η ιταλική Eni. Εκπροσώπηση υπάρχει και από μεσαίου μεγέθους εταιρείες, κυρίως βρετανικές και καναδικές, ενώ υπάρχουν και ενδιαφέροντα jointventures όπως αυτό της βρετανικής Nexen στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας έχει μπει η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Κίνας CNOOC. Από την Ασία το παρόν δίνει η γιαπωνέζικη Nippon, ενώ από μεσογειακές εταιρείες θα συμμετάσχουν εκτός της Eni, οι Edison, Enel από Ιταλία, η Repsol από την Ισπανία, η RatioOil από το Ισραήλ.

Στο Λονδίνο βρίσκονται και οι δύο παίκτες της εγχώριας αγοράς η Energean Oil & Gas και Ελληνικά Πετρέλαια, με τους συνεταίρους τους.

Για την επίσπευση των διαδικασιών πάντως πιέζει και η νορβηγική εταιρεία που έκανε τις σεισμικές έρευνες PGS η οποία έχει υπό την εποπτεία της το marketing των πολυδάπανων δεδομένων. Μέχρι στιγμής παραμένουν δύο οι εταιρείες που έχουν αγοράσει τα πακέτα των ερευνών, τα ΕΛΠΕ και η γαλλική Total.

Σχόλια