«Μικρή» ΔΕΗ: βελτιώσεις στο νομοσχέδιο και απεργίες – Ο κίνδυνος μπλακάουτ

0
4

Σε βελτιώσεις πάνω στο αρχικό σχέδιο νόμου για τη μικρή ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε κατόπιν της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος των βελτιώσεων επί του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή είναι να μετριαστούν οι αντιδράσεις βουλευτών, κυρίως του Πασόκ, καθώς επίσης και των συνδικαλιστών που προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς έκανε δεκτές τις οχτώ προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και για τη διατήρηση των κοινωνικών παροχών (κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, χρησιμοποίηση των υδάτινων πόρων για άρδευση, κ.ά).

—Απεργίες και κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Μεγαλόπολη

Την ίδια ώρα, η ΓΕΝΟ-ΔΕΗ προαναγγέλλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τετάρτη και παναττικό συλλαλητήριο για την Πέμπτη το απόγευμα (19.00) από τα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Χαλκοκονδύλη μέχρι τη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της, η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει το αίτημα για απόσυρση του νομοσχεδίου και διενέργεια δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και δημοκρατική νομιμότητα να ιδιωτικοποιήσει τον όμιλο ΔΕΗ».

Η Ομοσπονδία ζητά επίσης την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλεί τη διοίκηση της επιχείρησης να προστατεύσει τα συμφέροντα του ομίλου και ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα και στη Μεγαλόπολη. Μερίδα των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ μάλιστα δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο και γενικευμένου μπλακ άουτ, ωστόσο η πλειονότητα των συνδικαλιστών θέλουν την κοινή γνώμη με το μέρους τους.

Κυβερνητικές πήγες που ρωτήθηκαν για τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ εκτίμησαν ότι «δεν θα φθάσουμε σε ακραίες εκδηλώσεις» και πως «έχουν συναίσθηση της ευθύνης».

Προσθέτουν, εξάλλου, πως «δεν μπορούν να κατεβάζουν τους διακόπτες. Η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι» προειδοποιώντας με επιστράτευση.

—Τι λένε στον Σύριζα

Γενικές πολιτικές κατευθύνσεις για τη μικρή ΔΕΗ, και τα αλλά προαπαιτούμενα που θα έρθουν στη Βουλή, θα συζητήσουν σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στις 12 το μεσημέρι. Αναμένεται να μιλήσει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για το θέμα της ΔΕΗ.

«Η απομονωμένη κοινωνικά κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει το νέο κύκλο μνημονιακών δεσμεύσεων, αρνούμενη να αποδεχτεί τη συντριπτική ήττα της πολιτικής της σε όλα τα επίπεδα» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:

«Με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και των αιγιαλών, δεν διστάζει να δείξει την καθολική πολιτική της τύφλωση και την γύμνια της απέναντι στους πολίτες που στις εκλογές του Μαΐου απαίτησαν αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής».

Καταλήγοντας, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως «σύντομα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα αντιληφθούν ότι τα ψέματα έχουν τελειώσει και ότι η κοινωνία δεν θα ανεχτεί στην πλάτη της, άλλες ασκήσεις υποταγής προς τους δανειστές».

—Προστατεύουν συντεχνίες λένε στην κυβέρνηση

Στον ΣΥΡΙΖΑ  απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση «δίνει συνεχώς εξετάσεις στις συντεχνίες που προστατεύει».

«Στην προσπάθειά του να χαϊδέψει αυτιά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυριολεκτικά χάσει τον μπούσουλα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να κατεβάσει διακόπτες ούτε για μισό λεπτό.

«Θα φτάσουμε το θέμα μέχρι και την επίταξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαμιμίκος ανέφερε επίσης ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ενημερώνεται μονόπλευρα και προβοκατόρικα καθώς μιλάμε για μια πώληση του 30% με το προσωπικό να έχει τους ίδιους μισθους και τα ίδια δικαιώματα, οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν δικαίωμα στην πρόσληψη και θα ανοίξει η αγορά ενέργειας.

econews

Σχόλια