Αλόννησος: MOm και τοπικοί φορείς καθάρισαν τους βιοτόπους της μεσογειακής φώκιας

0
18

Την Κυριακή 29 Ιουνίου στο πλαίσιο της εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2014 που συντονίζει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, διοργανώθηκε καθαρισμός παραλιών από τη MOm, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλοννήσου, το Ναυτικό Όμιλο Αλοννήσου και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου.

Πάνω από είκοσι εθελοντές και άνθρωποι των συνεργαζόμενων φορέων προχώρησαν στον καθαρισμό δέκα παραλιών της Περιστέρας, μίας από τις νησίδες του Εθνικού Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων (ΕΘΠΑΒΣ). Αν και κάποιες από τις παραλίες στις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι καθαρισμοί είναι ιδιαίτερα δυσπρόσιτες και γενικά δεν χρησιμοποιούνται για αναψυχή, ωστόσο συγκεντρώθηκαν συνολικά πάνω από 5.000 λίτρα σκουπιδιών!

Μεταξύ των απορριμμάτων κυριάρχησε το πλαστικό. Ενδεικτικά, συγκεντρώθηκαν κυρίως πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και καπάκια, αλλά και μεταλλικά κουτιά, νάιλον σχοινιά, και πολλά ακόμα «ενδιαφέροντα» αντικείμενα, όπως καρέκλες και ρόδες ποδηλάτων. Μάλιστα, πολλά από τα σκουπίδια είχαν ταξιδέψει τεράστιες αποστάσεις για να φτάσουν στο Πάρκο, καθώς βρέθηκε ακόμα και μπουκάλι σαμπουάν από την Ιαπωνία, ή άλλες συσκευασίες από τη Βουλγαρία.

Δυστυχώς ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές όπως το ΕΘΠΑΒΣ, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο για την κρίσιμα απειλούμενη με εξαφάνιση μεσογειακή φώκια, η παρουσία σκουπιδιών σε ακτές και θάλασσες είναι πολύ εκτεταμένη. Η ρύπανση και ιδιαίτερα από απορρίμματα όπως το πλαστικό, το οποίο δε διασπάται ποτέ πλήρως, παρά μόνο κατακερματίζεται σε πολλά μικροσκοπικά κομμάτια και ίνες, αποτελεί σημαντική απειλή για την πανίδα και ενδεχομένως να έχει ήδη οδηγήσει σε υποβάθμιση το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

«Παρ” όλες τις συνεχείς εκκλήσεις για την ουσιαστική υποστήριξη της Πολιτείας προς τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδος, οι προτάσεις και οι βλέψεις της κυβέρνησης δυστυχώς στρέφονται στην περαιτέρω “αξιοποίηση” των ακτών της χώρας μας με την προώθηση νομοσχεδίων καταστρεπτικών για τον Αιγιαλό και την παραλία, των σημαντικότερων ίσως φυσικών κεφαλαίων που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα» αναφέρει η MOm.

«Μέσα από τη συμβολική αυτή δράση, οι ενεργοί πολίτες και συνεργαζόμενοι φορείς της Αλοννήσου διεκδικούμε το δικαίωμά μας για ένα υγιές περιβάλλον. Η προστασία των ακτών είναι θέμα όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλια