Μεγάλες πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Κορινθία και Λάρισα – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν σήμερα

0
4

Τρεις πυρκαγιές καίνε σε Φθιώτιδα, Κορινθία και Λάρισα με το σημαντικότερο πύρινο μέτωπο να εκδηλώνεται στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Τη μάχη με τις φλόγες δυσχεραίνουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η αφρικανική σκόνη που έχει καλύψει τον ουρανό της χώρας μας.

Προειδοποιήσεις για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

—Μαίνεται η πυρκαγιά στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται το μέτωπο στην περιοχή Μάζι Μαλεσίνας του νομού Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στη Λαμία  η φωτιά ξεκίνησε πιθανότατα από βραχυκύκλωμα σε κολόνα της ΔΕΗ

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης και συνεχίζει να καίει. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί σημαντικά και στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 13 άτομα πεζοπόρο, που παρέμειναν στο σημείο όλη τη νύχτα, ενώ ως το απόγευμα επιχειρούσαν και 4 αεροσκάφη.

Να σημειωθεί πως πριν από την εκδήλωση αυτής της πυρκαγιάς, οι πυροσβέστες από εδάφους και αέρος αντιμετώπισαν το μεσημέρι της Πέμπτης μία ακόμα πυρκαγιά 20 χιλιόμετρα νότια από την Μαλεσίνα, στο Κόκκινο.

—Σε ύφεση η φωτιά στο Γαλατάκι Κορινθίας

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η φωτιά στο Γαλατάκι Κορινθίας, η οποία έχει περιοριστεί σε μια χαράδρα.

Ισχυρές δυνάμεις με 36 οχήματα της Πυροσβεστικής από την Πελοπόννησο και την Αττική με 72 πυροσβέστες, 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, 20 εθελοντές πολίτες και μια υδροφόρα του Δήμου Κορινθίων, επιχειρούν να θέσουν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο η οποία τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης ήταν πολύ επικίνδυνη και κάηκε ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, μπορεί και περισσότερα σπίτια να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ή και να έχουν καεί ολοσχερώς.

Κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, που υπηρετεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορίνθου κι ήταν επιχειρησιακός αξιωματικός στη φωτιά. Ο αξιωματικός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κορίνθου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δε διατρέχει κίνδυνο.

—Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Αγιόκαμπο Λάρισας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης από άγνωστη αιτία, σε δασική περιοχή στο Πολυδένδρι Αγιάς, συνεχίζοντας να κατακαίει ελαιόδεντρα, μηλιές και καρυδιές.

Ωστόσο η παρουσία ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες ενισχύθηκαν με τέσσερα αεροπλάνα, 15 πυροσβεστικά οχήματα και τρεις πεζοπόρες ομάδες καθώς και τρία εκσκαπτικά μηχανήματα, τα οποία επιδόθηκαν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, απέτρεψε τον ορατό κίνδυνο να απειληθούν σοβαρά εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή.

Τα αεροπλάνα έχουν ήδη αποχωρήσει ενώ έχει πέσει και ο αέρας διευκολύνοντας το έργο των πυροσβεστών.

—Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι την Παρασκευή ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός για τις περιοχές της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Ανατολικής Πελοποννήσου, τμήματος της Θεσσαλίας, της Χαλκιδικής και των Κυκλάδων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει στους πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων και εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Σχόλια