Κόπρανα ηλικίας 50.000 ετών αποκαλύπτουν σαλάτες στο μενού των Νεάντερταλ

0
27

Τις διατροφικές συνήθειες των Νεάντερταλ έδειξε η μελέτη απολιθωμένων κοπράνων ηλικίας 50.000 ετών.

Τα απολιθωμένα περιττώματα συλλέχθηκαν από την περιοχή Ελ Σαλτ, στο Αλικάντε της Νότιας Ισπανίας, όπου έχουν εντοπιστεί προϊστορικοί οικισμοί Νεάντερταλ με εστίες φωτιάς, πέτρινα εργαλεία και απολιθώματα ανθρώπων και ζώων.

Επιστήμονες του MIT ανέλυσαν ένα στρώμα ιζημάτων που θεωρήθηκε ότι περιέχει και κόπρανα Νεάντερταλ. Σε αυτό το στρώμα εντοπίστηκε κοπροστανόλη, ένα λιπίδιο που προέρχεται από τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και που αποδεικνύει ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι ήταν κρεατοφάγοι. Ωστόσο, εντοπίστηκε ακόμα η ουσία στιγμαστανόλη 5Β, που προκύπτει από τον μεταβολισμό φυτικών ουσιών.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει υπολείμματα ξηρών καρπών και φυτών στις οδοντοστοιχίες των Νεάντερταλ, ωστόσο αυτό δεν αποτελούσε απόδειξη καθώς θα μπορούσαν να δαγκώνουν ή να μασούν φυτική μάζα δίχως να την καταναλώνουν.

«Πρόκειται για τα μόνα στοιχεία από απολιθώματα που αποτελούν προφανή ένδειξη της πέψης και των τακτικών γευμάτων των προγόνων μας» δήλωσε η γεωαρχαιολόγος του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Λα Λαγκούνα, Αϊνάρα Σιστιάγκα.

Παλαιότερη μελέτη σε σπήλαιο όπου ζούσαν Νεάντερταλ στο Γιβραλτάρ είχε δείξει ότι οι εκπρόσωποι του είδους που υποχρεώθηκαν να ζήσουν δίπλα στη θάλασσα κατανάλωναν ακόμη και οστρακοειδή και θαλάσσια κήτη.

Ο Ρότζερ Σάμονς, καθηγητής γεωβιολογίας στο ΜΙΤ, τόνισε ότι η ικανότητα των Νεάντερταλ να σιτίζονται με διαφορετικές τροφές μπορεί να βοήθησε στην επιβίωσή τους. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλους τους λόγους για τους οποίους η ανθρωπότητα κατόρθωσε να κυριαρχήσει στον πλανήτη με τον τρόπο που κυριάρχησε» είπε ο Σάμονς. «Ενα μεγάλο κομμάτι έχει σχέση με την προοδευτική βελτίωση της διατροφής».

—Μικρή ιστορία του Νεάντερταλ

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος ανθρωπίδη το οποίο εμφανίστηκε 130.000 χρόνια πριν και υπήρξε μέχρι πριν 35.000 χρόνια. Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.

Οι Νεάντερταλ έτρωγαν, εκτός από ψητά κρέατα, ξηρούς καρπούς, βολβούς και διάφορα είδη βατόμουρων.

Εξαφανίσθηκαν στις αρχές της τελευταίας παγετώδους περιόδου, η οποία τοποθετείται πριν από σαράντα μέχρι εβδομήντα χιλιάδες χρόνια, οπότε άρχισε να εξαπλώνεται ο Χόμο Σάπιενς, ο οποίος, σύμφωνα με τη γνώμη των περισσότερων παλαιοντολόγων, δεν κατάγεται από τον Νεάντερταλ, παρόλο που συνδέεται συγγενικά με αυτόν.

Σύμφωνα με μία άποψη, οι νεαντερτάλιοι εξαφανίστηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να συναγωνιστούν με επιτυχία τους συγγενείς τους.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι υπήρξε εκτεταμένη διασταύρωση μεταξύ των δύο ειδών. Οπωσδήποτε, όμως, δεν είναι φανερό ότι αντικαταστάθηκαν μόνο από τον Χόμο Σάπιενς και η απότομη εξαφάνισή τους, χωρίς να αφήσουν απογόνους, αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

econews, wikipedia

Σχόλια