Έρχονται αποτεφρωτήρια νεκρών στην Ελλάδα με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ

0
16

Την πρόθεσή του να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μηχανολογικών εγκαταστάσεων γνωστοποίησε σήμερα (26/6) ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης στους δημάρχους Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, και  Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Η σχετική ρύθμιση για την καύση των νεκρών στην Ελλάδα θα κατατεθεί στο Νομοσχέδιο για τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Η παρέμβαση του υπουργού ήρθε λίγες ώρες μετά την κοινή ανακοίνωση των δύο δημάρχων στην οποία έκαναν λόγο για «αόρατες δυνάμεις» που εμποδίζουν τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών στη χώρα μας.

Όπως αναφερόταν στην κοινή δήλωσή:

«Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να ενσωματώσει στο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που ψηφίζεται σήμερα, τη νομοθετική πρόταση, την οποία έχουν καταρτίσει κορυφαίοι νομικοί και προβλέπει τη δυνατότητα χωροθέτησης αποτεφρωτηρίων νεκρών εκτός κοιμητηρίων, καθώς και την τακτοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων μηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι«αόρατες δυνάμεις» εμποδίζουν την προσαρμογή της χώρας μας στη διεθνή πραγματικότητα αλλά και τον σεβασμό των επιλογών του κάθε πολίτη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμένει ουραγός σε στοιχειώδη ζητήματα δικαιωμάτων».

Καιρός είναι η Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, σεβόμενοι της επιθυμίες των εκλιπόντων συγγενών τους, αναγκάζονται να τους μεταφέρουν στη Βουλγαρία.

Πέρα από τα σημαντικά και τα προφανή, την ψυχική οδύνη και την ταλαιπωρία, εξάγεται πολύτιμο συνάλλαγμα από τη χώρα μας επειδή έτσι θέλουν κάποιοι ρασοφόροι και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τα νεκροταφεία της χώρας.

Δεν είναι πλέον ο καιρός να τελειώνουμε με όλους αυτούς;

Και μια πρόταση: εφόσον προχωρήσει «Θεού θέλοντος» το ζήτημα της αποτέφρωσης νεκρών, καλό είναι υπουργεία και αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν οικολογικές λύσεις καύσης νεκρών που δοκιμάζονται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Διαβάστε εδώ για τη μέθοδο της υδρόλυσης. Όχι χημικών όπλων, αλλά νεκρών.

econews

Σχόλια