Φωτοβολταϊκά: πιστωτικά και…εξώδικα στέλνουν οι παραγωγοί

0
12

Ολοκληρώνεται από τον ΛΑΓΗΕ η καταχώρηση των πιστωτικών τιμολογίων που απέστειλαν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4254/14, γνωστού και ως new deal.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τις επόμενες ημέρες θα έχει τελειώσει η καταχώρηση των στοιχείων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ορθή αποτίμηση των ποσών που έχει λαμβάνειν κάθε παραγωγός και την εξομάλυνση των πληρωμών.

Παράλληλα, ο Λειτουργός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καταβάλλει αγώνα δρόμου ώστε να προετοιμαστεί πριν την προθεσμία της 1ης Αυγούστου το κατάλληλο λογισμικό στο οποίο θα γίνει η καταχώρηση των στοιχείων των ιδιοκτητών αγροτικών φωτοβολταϊκών και των επενδυτών που εμπίπτουν στην κατηγορία “Με Επιδότηση”.

Αυτή τη στιγμή το σύνολο των παραγωγών έχουν καταταχθεί προσωρινά στην κατηγορία ΜΕ (με χρήση ενίσχυσης).

Όταν ετοιμαστεί το λογισμικό οι σταθμοί που πληρούν τις προϋποθέσεις κατάταξης στην κατηγορία ΧΕ (χωρίς χρήση ενίσχυσης) θα καταταχθούν αυτόματα σε αυτήν από 1.4.2014. Οι όποιες διαφορές στα ποσά προηγούμενων πιστώσεων θα εκκαθαριστούν συμπληρωματικά.

Το ίδιο ισχύει και για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά αφού η υποβολή δηλώσεων από τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες παραγωγούς για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ΄ επάγγελμα αγρότη, οι οποίες υποβάλλονται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους και αφορούν το προηγούμενο έτος, θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο ηλεκτρονικά και μέσω του ίδιου συστήματος πληροφορικής.

—Στα δικαστήρια

Εντωμεταξύ, σήμερα Πέμπτη (26/6) και αύριο Παρασκευή εκδικάζονται στα δικαστήρια των Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά.

Οι παραγωγοί μέλη της (ΠΟΣΠΗΕΦ) είχαν προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσαν στην κατάθεση αγωγών καθώς είχαν λάβει την απόφαση να συνεχίσουν τους αγώνες τους, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, κατά των όσων τους επιβλήθηκαν, με το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ (ν. 4254/14).

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία, με τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητάει να ισχύσουν, κινείται τόσο κατά του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή κατά του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, όσο και κατά του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι παραγωγοί είχαν δηλώσει αντίθετοι με τις αλλαγές που έκανε στο παραπάνω πολυνομοσχέδιο η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αφού το λεγόμενο new deal στις τιμές για τις ΑΠΕ, τελικά το πέρασαν μέσα από το σχέδιο νόμου άλλου υπουργείου, του Οικονομικών.

Μάλιστα, σε συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, που έχει επανειλημμένως υποστηρίξει θέσεις του, διαμορφώνεται ένα σχέδιο κειμένου, για διορθωτικές παρεμβάσεις, που θα λαμβάνει υπόψη και τη δέσμευση, απέναντι στη τρόικα, για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ.

Σχόλια