Ουρουγουάη: ιδρύθηκε η πρώτη νόμιμη λέσχη καλλιεργητών κάνναβης

0
54

uruguay-marijuana-115768Εκτός από τη νίκη της Σελέστε εναντίον της Ιταλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και την πρόκριση της ομάδας στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ορισμένοι στην Ουρουγουάη πανηγυρίζουν και για έναν ακόμη λόγο.

Ιδρύθηκε η πρώτη νόμιμη λέσχη μαριχουάνας μετά από τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και της πώλησης του συγκεκριμένου ναρκωτικού βοτάνου στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, η λέσχη μπορεί να έχει μέχρι 45 μέλη τα οποία μπορούν να καλλιεργούν έως 99 φυτά κάνναβης, δήλωσε η επικεφαλής του συλλόγου Λάουρα Μπλάνκο στην εφημερίδα Ελ Παΐς. Το κόστος εγγραφής θα είναι 300 δολάρια και εγγυάται σε κάθε μέλος 40 γραμμάρια μαριχουάνας ανά μήνα.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τη μαριχουάνα, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το ναρκωτικό μπορεί να αγοράζεται στα φαρμακεία από καταγεγραμμένους σε λέσχες καταναλωτές. Οι πωλήσεις στα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Στους κατοίκους της Ουρουγουάης επίσης, επιτρέπεται να διαθέτουν έως και έξι φυτά κάνναβης. Το κάπνισμα μαριχουάνας σε δημόσιους χώρους ή στο χώρο εργασίας δεν επιτρέπεται όπως επίσης απαγορεύεται η χρήση από ανήλικους και αλλοδαπούς. Επιπλέον, σε αυτούς που θα συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια μαριχουάνας θα τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης.

Η Ουρουγουάη είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την χρήση κάνναβης με στόχο την μείωση των δραστηριοτήτων των καρτέλ ναρκωτικών. Η κατοχή κάνναβης για προσωπική κατανάλωση ήταν ήδη ανεκτή στην Ουρουγουάη ακόμη και πριν από την ψήφιση του νόμου. Παρόμοιοι κανόνες υπάρχουν στην Ολλανδία, όπου η χρήση μαριχουάνας είναι ανεκτή παρότι τεχνικά είναι παράνομη.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, η χρήση της μαριχουάνας ήταν νόμιμη στην Ουρουγουάη, αλλά η καλλιέργεια και διακίνησή της ήταν παράνομη. Με το νέο νομοσχέδιο έρχεται να δοθεί ένα τέλος στην νομική αντίφαση και να προωθηθεί οικονομικά ένας ιδιαίτερα κερδοφόρος κλάδος, που αυτή τη στιγμή ελέγχεται από παράνομους διακινητές προερχόμενους από την γειτονική Παραγουάη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να καταγράψει τους χρήστες και τις λέσχες και ουσιαστικά να ελέγξει τον κλάδο.

Τέλος, στόχος της κυβέρνησης είναι να στρέψει τις αστυνομικές δυνάμεις και τους δημόσιους πόρους προς την καταπολέμηση του εμπορίου σκληρότερων ναρκωτικών .

Υπενθυμίζεται ότι δύο πολιτείες των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον και το Κολοράντο, έχουν εγκρίνει νομικά την χορήγηση μαριχουάνας σε ενήλικες αν και η παραγωγή της εξακολουθεί να είναι παράνομη σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Σχόλια