Γ. Μανιάτης: Το Κτηματολόγιο η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα

0
5

Το 2020 η Ελλάδα θα έχει το πιο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κτηματολόγιο και το πιο οργανωμένο πληροφοριακό σύστημα για το Χώρο, διεμήνυσε κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί πια τη βάση αναφοράς όλων των διαδικασιών απεικόνισης του Χώρου και όλα τα υπουργεία πια έρχονται και εντάσσουν τις πληροφοριακές τους υποδομές για το Χώρο στην Ενιαία Πληροφοριακή Βάση του Εθνικού Κτηματολογίου.

«Πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό γιατί είναι απαράδεκτο να έχουμε σήμερα σχεδόν 350 ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που περιμένουν την ολοκλήρωσή τους 15-20 χρόνια, να γνωρίζουμε όλοι ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος των αυθαιρέτων έχει προκύψει από το γεγονός ότι έχουν γίνει μόνο ελάχιστες επεκτάσεις Σχεδίων Πόλεως, ώστε να μπορεί να βρει αξιοποιήσιμη γη σε προσιτή τιμή ο πολίτης χαμηλού εισοδήματος, να μην μπορούμε μέχρι σήμερα να χωροθετήσουμε ούτε εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειμμάτων απορριμμάτων ή βιολογικού καθαρισμού, να μην έχουμε χωροθετήσει σχεδόν πουθενά λατομικές ζώνες ή κτηνοτροφικές ζώνες, κ.ά.» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

—Τι πετυχαίνει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη το ν/σ για το Κτηματολόγιο δίνει αυξημένη δικαιοδοσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μειώνει τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά σε τέσσερα με στόχο οι επεκτάσεις των Σχεδίων Πόλεων από 15 με 20 χρόνια που διαρκούν σήμερα, να γίνονται μέσα σε 3 ή 5 χρόνια.

Επίσης, θεσπίζει δύο βασικά, μοναδικά επίπεδα λήψης αποφάσεων στο Χώρο: ένα ουσιαστικά επίπεδο Χωροταξίας μέσα στο οποίο ενσωματώνεται το Εθνικό Χωροταξικό, τα Τομεακά Χωροταξικά και τα Περιφερειακά Χωροταξικά και ένα μόνο επίπεδο πολεοδομικών παρεμβάσεων, όπου ενσωματώνονται τα υπόλοιπα επίπεδα σχεδιασμού του χώρου, όπως το ρυμοτομικό, πράξεις εφαρμογής κ.ο.κ., με πρόβλεψη είτε για έκδοση ΠΔ, είτε για απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τέλος σύμφωνα με τον υπουργό το νομοσχέδιο εμπίπτει σε μια σειρά από παρεμβάσεις στη χωροταξία της χώρας:

Πρώτον, η Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση και η Χρήση Γης.

Τα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας-Αττικής και Θεσσαλονίκης, που θα δημιουργήσουν τον οδικό χάρτη ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας.

Τέταρτον, τα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, που έχουν ξεκινήσει με τον Δήμο Αθηναίων. Συζητήσεις ήδη γίνονται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και προχωρούν στη Δυτική Αττική, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά.

Πέμπτη παρέμβαση, τα δώδεκα (12) Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια που βρίσκονται στο στάδιο της καταγραφής των προτάσεων.

Έκτη παρέμβαση, η εκπόνηση ενός Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Ορυκτό Πλούτο της χώρας.

Έβδομη παρέμβαση, το Εθνικό Κτηματολόγιο. Μέσα στο 2014 θα έχουν κατακυρωθεί και οι 28 διαγωνισμοί με τους οποίους θα ανατεθεί η κτηματογράφηση στο υπόλοιπο, εναπομένον 65%  της έκτασης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι εν λόγω νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, ενώ επιφυλάχθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.

Σχόλια