Συνέδριο για τη φωτοκατάλυση στη Θεσσαλονίκη – Υλικά που «τρώνε» ατμοσφαιρικούς ρύπους

0
730

Μεθόδους για την αξιοποίηση της φωτοκατάλυσης, μίας «πράσινης» τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, και τη δημιουργία προϊόντων της νέας χιλιετίας πάνω στον τομέα αυτόν, θα διερευνήσουν επιστήμονες, σε διεθνές συνέδριο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Πρόκειται για το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ηλιακής Χημείας και Φωτοκατάλυσης που πραγματοποιείται από σήμερα Τετάρτη 25 Ιουνίου έως και το Σάββατο 28 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και υλοποιείται από τα Τμήματα Χημείας του Α.Π.Θ. και Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Θέμα του συνεδρίου είναι οι εναλλακτικές μέθοδοι για την καταστροφή τοξικών ουσιών και ιδιαίτερα η φωτοκατάλυση η οποία αξιοποιεί ιδιότητες αδρανών υλικών όπως το οξείδιο του τιτανίου σε συνδυασμό με ηλιακό φωτισμό, προκειμένου να καταστρέψει τοξικούς ρύπους σε ατμόσφαιρα και νερό» εξήγησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Πούλιος.

«Στην Ελλάδα», όπως εξήγησε ο καθηγητής, «η μέθοδος της φωτοκατάλυσης δεν έχει ακόμα εφαρμοσθεί αλλά εκκρεμεί πρόταση για επεξεργασία των αστικών λυμάτων της νήσου Θηρασιάς μ΄αυτό τον τρόπο, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός και φυσικά, είναι φιλικός στο περιβάλλον».

Άλλωστε, σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου, η ένταξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις διαδικασίες καθαρισμού των υγρών και του αέρα θα μπορούσε να προσφέρει, ειδικά σε περιοχές μεγάλης ηλιοφάνειας, όπως είναι τα ελληνικά νησιά, αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις καταστροφής ή απομάκρυνσης τοξικών και βλαβερών ρύπων από το νερό ή τον αέρα.

«Μιλάμε για μία μέθοδο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό για την βαφή κτηρίων όπου προστίθεται οξείδιο του τιτανίου και με την έκθεση στον ήλιο “μπλοκάρεται” η ατμοσφαιρική ρύπανση και κατά συνέπεια η εξωτερική βρωμιά», πρόσθεσε ο κ. Πούλιος.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 250 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους ο Ιάπωνας καθηγητής Fujishima, ο αποκαλούμενος «πατέρας» της ετερογενούς φωτοκατάλυσης αφού, όπως διευκρίνισε ο κ.Πούλιος, ήταν ο πρώτος που διέσπασε το υδρογόνο και το οξυγόνο από το νερό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης το 1972.

Η διαδικασία της φωτοκατάλυσης αξιοποιείται από ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο όπως στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ (UC) όπου φοιτητές ανέπτυξαν ένα φοβερό όπλο στη μάχη της αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού σχεδίου τουΟργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντοςτων ΗΠΑ (EPA), οι φοιτητές του UC κατασκεύασαν κεραμίδια με μια επίστρωση διοξειδίου του τιτανίου τα οποία μπορούν να διασπάσουν τα μικροσωματίδια του νέφους στις πόλεις, ουσιαστικά εξαλείφοντας μεγάλο ποσοστό του επιβλαβούς οξειδίου του αζώτου που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων και οι καμινάδες των βιομηχανιών.

Σχόλια