Σεισμοί όπως δεν τους είδατε (και δεν τους ακούσατε) ποτέ – Iris Seismic Map

0
23

Το ινστιτούτο τεχνολογίας IRIS (Incorporated Research Institute for Seismology) είναι ένα κονσόρτσιουμ περισσοτέρων από 100 αμερικανικών πανεπιστημίων που παρέχει στο κοινό μια σειρά από άκρως ενδιαφέροντα εργαλεία που μας επιτρέπουν να διαπιστώσουμε πόσο δυναμικός είναι ο φλοιός της Γης.

Μέσω του προγράμματος περιήγησης IRIS Earthquake Browser, ο χρήστης μπορεί να δει πόσοι σεισμοί λαμβάνουν χώρα στην περιοχή που ζει ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου τον ενδιαφέρει.

Εάν πατήσετε σε οποιοδήποτε μεμονωμένο σεισμό πάνω στον σεισμικό χάρτη εμφανίζεται εικονίδιο με περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο γεγονός (ώρα, ακριβές επίκεντρο, βάθος, μέγεθος), συμπεριλαμβανομένου για κάποιες περιπτώσεις ηχητικού υλικού από το κύμα που προκάλεσε ο σεισμός.

Στη φωτογραφία βλέπετε τους πρόσφατους σεισμούς που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, όπως ο καταστροφικός σεισμός της Κεφαλλονιάς, αλλά και ο πιο πρόσφατος στο βορειοανατολικό Αιγαίο που αποδίδεται στην ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας.

Μπορείτε ακόμα να δείτε τους σεισμούς τρισδιάστατα με το εργαλείο IRIS 3D viewer.

Ο βέλτιστος τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι μέσω του Earthquake Browser: είτε μαρκάρετε μια περιοχή με το ποντίκι είτε επιλέξτε ένα σεισμικό γεγονός στον τρισδιάστατο περιηγητή στα δεξιά της οθόνης!

—Σεισμός στην Αλάσκα

Παρεμπιπτόντως, χθες σημειώθηκε σεισμός 8 Ρίχτερ στις Αλεούτιες νήσους της δυτικής Αλάσκας σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Εν τω μεταξύ εκδόθηκε προειδοποίηση για την εκδήλωση τσουνάμι που θα μπορούσε να πλήξει παράκτιες περιοχές της Αλάσκας από το Νικόλσκι έως το Ατού. Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό αξιολογείται ο κίνδυνος για τσουνάμι για άλλες παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε απόσταση 23 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το νησί Λίτλ Σίτκιν της Αλάσκας. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 114 χιλιόμετρα.

econews

Σχόλια