Προχωράει το "σπάσιμο" της ΔΕΗ – Εγγυήσεις, αντιδράσεις και απεργίες

0
1

Συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων επήλθε χθες κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη 2 Ιουλίου με την υπερψήφισή του να αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δύο δόσεων συνολικού ύψους 2 δισ. Ευρώ από τους δανειστές της χώρας.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου και οι Π. Ρήγας, Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας και Δημ. Καρύδης από το Πασόκ το οποίο είχε εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ».

Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συμφώνησαν στα εξής:

• Στο προσωπικό της ΔΕΗ που θα μετατεθεί στη νέα εταιρεία, για το οποίο θα ισχύει το σύνολο των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ προβλέπεται και πενταετής «εγγύηση» μη απόλυσης.

• Στους καλλιεργητές, οι οποίοι και θα διατηρήσουν –όπως και με τη ΔΕΗ– τα δικαιώματα άρδευσης από τα υδροηλεκτρικά.

• Στις τοπικές κοινωνίες, ειδικά κοντά σε ορυχεία, οι οποίες και θα διατηρήσουν το δικαίωμα προτίμησης για πρόσληψη.

Στην αγοραπωλησία δεν θα εμπλακεί το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ποσό που θα εισπραχθεί δεν θα αφορά στο χρέος και θα καταλήξει εξολοκλήρου στα ταμεία της Επιχείρησης.

—«Ξεπούλημα»

Τα «πυρά» του κατά του ΠΑΣΟΚ στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη «Μικρή ΔΕΗ». Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θ. Πετράκος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την συνήθη τακτική του να εμπαίζει τον ελληνικό λαό, διαφημίζει από χθες ότι η σύσκεψη για την “Μικρή ΔΕΗ” που θα γίνει στο Μαξίμου, θα σώσει τους εργαζομένους στις προς εκποίηση μονάδες της ΔΕΗ.»

Ο ίδιος τονίζει ότι «η υποκρισία έχει και όρια» και προσθέτει:

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής που υπογράφει το καταστροφικό νομοσχέδιο για την λεγόμενη Μικρή ΔΕΗ είναι ΠΑΣΟΚ. Η μόνη προσφορά που μπορούν να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση είναι να αποσύρουν τώρα το καταστροφικό αυτό Νομοσχέδιο και να το πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει πως η συγκυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει «σε ξεπούλημα της ΔΕΗ» επειδή αποτελεί οικτρή μειοψηφία και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση.

«Τονίζουμε για πολλοστή φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει, ούτε την δημιουργία της λεγόμενης “Μικρής ΔΕΗ”, ούτε την εκχώρηση ούτε την εκποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το κυβερνητικό σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» οδηγεί σε πρόσθετα βάρη τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου»  και εκτιμά ότι «όλα αυτά γίνονται προκειμένου να ολοκληρωθεί η «απελευθέρωση» και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της ενέργειας».

«Η διάσπαση της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια και η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης στον κλάδο δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογική συνέχεια της πολιτικής της απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους όμως και όσοι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχονται πως με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει και μια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και να ευνοεί τους εργαζόμενους του κλάδου.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό είναι η πάλη ενάντια στην με οποιοδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας» αναφέρει το κόμμα του Περισσού.

—Απεργίες

Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζόμενους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και κάθε έναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ) υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

econews

Σχόλια