Η «Μικρή ΔΕΗ» απασχολεί Βουλή, Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ

0
6

Στη Βουλή κατατίθεται την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», το πρώτο από τα προαπαιτούμενα της τρόικα για την εκταμίευση δύο δόσεων δανείου ύψους ενός δισ. Ευρώ η κάθεμιά.

Όπως αναμενόταν, η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έχει ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο και προκαλεί ζυμώσεις ήδη στον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, το Πασόκ, στις τάξεις του οποίου έχουν εκφραστεί διαφωνίες για το νομοσχέδιο.

—Σήμερα στου Μαξίμου

Συνάντηση με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, για το θέμα της «μικρής» ΔΕΗ, αναμένεται σήμερα.

Η απόφαση για τη σύσκεψη στου Μαξίμου λήφθηκε χθες σε άλλη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, και με συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ, Ι. Μανιάτη, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Π. Κουκουλόπουλου, του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κων. Μαθιουδάκη, του προέδρου της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβού, και από το ΠΑΣΟΚ του Π. Ρήγα, Χρ. Πρωτόπαππα και Δημ. Καρύδη.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνάντηση με στελέχη του Μαξίμου και τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να αναζητηθούν οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα, που θέτουν πολίτες και φορείς σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

—Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέρον εμφανίζει πώς θα αντιδράσουν και οι βουλευτές που διαφωνούν, κυρίως οι βουλευτές Αρκαδίας και Κοζάνης (ή και υπουργοί όπως ο Πάρης Κουκουλόπουλος) στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και πώς θα αντιδράσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και άλλα σωματεία.

Σύμφωνα με όσα διαμηνύουν από το Πασόκ στόχος είναι το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ να συμβάλλει τόσο στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όσο και στην προστασία των καταναλωτών.

Η κυβέρνηση, με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, αφενός στέλνει το στίγμα προς τους εταίρους ότι θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της, αφετέρου διαμηνύει πως με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα επιδιώξει να φέρει τη συζήτηση για το χρέος νωρίτερα, ει δυνατόν και στις αρχές φθινοπώρου.

—Τι περιλαμβάνει η μικρή ΔΕΗ

Η «μικρή ΔΕΗ» θα περιλαμβάνει το 30% της Επιχείρησης (πελάτες και παραγωγή) και η οποία θα διατεθεί προς πώληση σε ιδιώτες.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η απόσχιση του 30% της ΔΕΗ γίνεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Συνολικά, η “¨μικρή ΔΕΗ” θα συμπεριλάβει έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 – 2 δισ. ευρώ τζίρο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι επενδυτές που θα αγοράσουν τη «μικρή ΔΕΗ» θα αποκτήσουν μερικές από τις πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ και συγκεκριμένα τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτης 1 και 2), έξι λιγνιτωρυχεία (Αμύνταιο-Λακκιά, Κλειδί, Μελίτης, Κομνηνών 1 και 2 και Βεύη), έξι υδροηλεκτρικά εργοστάσια (Πλατανόβρυση, Θησαυρός, Άγρας, Εδεσσαίος, Πουρνάρι 1 και 2) και την μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

econews

Σχόλια