Η καρέτα καρέτα «Ελευθερία» απελευθερώνεται στην Κρήτη

0
15

Την Τετάρτη επιστρέφει στην Κρήτη για να απελευθερωθεί μετά από πολύμηνη θεραπεία η Caretta caretta «Ελευθερία».

Η «Ελευθερία» είναι μία θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα 35 κιλών, με μήκος καβουκιού 70 εκ., που βρέθηκε τραυματισμένη κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου, στη παραλία της Αχαΐας, τον Αύγουστο του 2013. Έτσι, στις 5 Αυγούστου το περασμένο καλοκαίρι, μεταφέρθηκε, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής. Η «Ελευθερία» έφτασε στο Κέντρο με τραύματα στο κεφάλι, στο λαιμό και στο πίσω μέρος του καβουκιού της.

Μετά από θεραπεία δέκα μηνών, που συμπεριλάμβανε φαρμακευτική αγωγή και κτηνιατρική περίθαλψη, έχει πλέον ανακάμψει πλήρως και έτσι ήρθε ο καιρός να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η εκδήλωση απελευθέρωσης θα γίνει στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης- Γραφείο Τουρισμού και θα είναι ανοιχτή για το κοινό. Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους μας, για όλες τις ηλικίες, τώρα μάλιστα που έχει ήδη αρχίσει για τα καλά η ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος όλου του κόλπου.

Ένας συμπληρωματικός αλλά πολύ σημαντικός στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η συγκέντρωση δωρεών για την επισκευή των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί οι 2 από τις 6 δεξαμενές «επανένταξης» του Κέντρου Διάσωσης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι δεξαμενές αυτές χρησιμοποιούνται στο τελικό στάδιο της θεραπείας των θαλάσσιων χελωνών, προκειμένου να προετοιμαστούν για απελευθέρωση.

Στη προσπάθειά του Αρχέλωνα έχουν ήδη ανταποκριθεί γενναιόδωρα τα ξενοδοχεία του ομίλου Aquila Hotels & Resorts, Porto Rethymno και Rithymna Beach που αποτελούν τους βασικούς χορηγούς της εκδήλωσης.

Η απελευθέρωση της «Ελευθερίας» θα λάβει χώρα  την Τετάρτη 25 Ιουνίου, 11:30πμ. μπροστά από το ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymno στο Ρέθυμνο, σε μια από τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας για την καρέττα εδώ και χιλιάδες χρόνια. 

Σχόλια