Η συμμετοχή του πολίτη στο χωρικό σχεδιασμό της Ευρώπης το θέμα της 16ης Συνόδου CEMAT

0
4

Υπό την Προεδρία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 17 Ιουνίου, στο Ναύπλιο, η 16η Σύνοδος CEMAT – Conférence du Conseil de l’Europe des Ministres responsables de l’aménagement du territoire (Council of Europe Conference of Ministers Responsible for Spatial/Regional Planning) των Υπουργών Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Δημοκρατία και Χώρος: ο ρόλος της συμμετοχής του κοινού στο βιώσιμο χωρικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Στη συνάντηση συμμετείχαν Υπουργοί Χωροταξίας και άλλοι αξιωματούχοι από τα Κράτη-Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ τις εργασίες του άνοιξε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (Deputy Secretary General of the Council of Europe), Battaini-Dragoni. Τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησαν σειρά παρατηρητών, ανάμεσά τους και o υποδιοικητής της Council of Europe Development Bank, Ruiz Ligero Apolonio, κ.ά.

Το θέμα που τέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν αξίες όπως η Δημοκρατία, ο Χώρος, η έννοια της Χωρικής συνοχής και Δικαιοσύνης, η Συμμετοχή, ως άσκηση της Δημοκρατίας που ενισχύει τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά και ως εργαλείο για την κοινωνική ένταξη και ο ενεργός πολίτης, που με τη συμμετοχή του ενισχύει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του έργου ή μιας πολιτικής.

Κατά τη Σύνοδο του Ναυπλίου ελήφθησαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:

• «1η Απόφαση που αφορά τη ΔΗΛΩΣΗ του Ναυπλίου σχετικά με το ρόλο και την αξία της συμμετοχής του κοινού στο χωρικό σχεδιασμό της ευρωπαϊκής ηπείρου».

• «2η Απόφαση για την συνεισφορά της CEMAT στην υλοποίηση των στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης».

• «3η Απόφαση σχετικά με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα χωρικού σχεδιασμού».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε:

«Σήμερα στο Ναύπλιο, φιλοξενούμε τη 16η Σύνοδο των Υπουργών Χωροταξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης συμμετέχουν 47 κράτη, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και πολλά κράτη, εκτός ΕΕ.

Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να φιλοξενούμε εδώ αυτή τη Σύνοδο των Υπουργών που έχουν στην αρμοδιότητά τους να σχεδιάζουν το χωροταξικό μέλλον 47 κρατών μελών.

Ουσιαστικά, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στην εισαγωγική μου ομιλία, μέσα από τη ρύθμιση του χώρου, μέσα από την ανάπτυξη του χώρου στην πραγματικότητα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή. Διαμορφώνουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τις κοινωνίες.

Το θέμα της φετινής συνάντησης που γίνεται στην Ελλάδα, εδώ στο Ναύπλιο, είναι η συμμετοχή του πολίτη στο χωρικό και αναπτυξιακό γίγνεσθαι των κρατών και του χώρου. Θέλουμε να αναδείξουμε την δημοκρατία, τη συμμετοχή του πολίτη ως ένα βασικό πυλώνα, του πώς πρέπει να αφουγκράζονται και να επηρρεάζονται οι κυβερνήσεις, περιφερειακές και τοπικές αυτοδιοικήσεις, έτσι ώστε η ίδια η κοινωνία να στέλνει τα μηνύματά της σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις.

Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί η θεματολογία αυτή έγινε απολύτως αποδεκτή και από τα 47 κράτη μέλη, και είμαι απολύτως βέβαιος ότι σήμερα, τελειώνοντας οι εργασίες, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε στους λαούς των 47 κρατών μελών αυτό που εμείς έχουμε ονομάσει, δήλωση του Ναυπλίου.

Η δήλωση, λοιπόν, του Ναυπλίου, που είμαι σίγουρος ότι θα υιοθετήσουμε, περιλαμβάνει βασικές αρχές που ασπαζόμαστε και τα 47 μέλη, έτσι ώστε το χωρικό μέλλον των κρατών να προσδιορίζεται, όχι μόνο από κυβερνήσεις και διοικήσεις, αλλά και από τη συμμετοχή του κάθε πολίτη. Πρόκειται για μια ουσιαστική αναβάθμιση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται το μέλλον στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Χαίρομαι πάρα πολύ που από τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, τη χώρα που γέννησε τη συμμετοχή, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας το Ναύπλιο, μια περιοχή όπως η Αργολίδα όπου είναι συγκεντρωμένος απίστευτος πολιτιστικός και αρχαιολογικός πλούτος, από εδώ θα στείλουμε το μήνυμα, οι 47 Υπουργοί ότι θέλουμε τους πολίτες να συμμετέχουν στο χωρικό και αναπτυξιακό γίγνεσθαι.»

 

Σχόλια