Ο καφές κατάλληλο βιοκαύσιμο για αυτοκίνητα – Τα κατακάθια που "ξυπνούν" τη μηχανή

0
6

Την προηγούμενη εβδομάδα σας παρουσιάσαμε τη μέθοδο της φρύξης της βιομάζας ως διαδικασία βελτιστοποίησης της θερμικής ικανότητας του καυσίμου. Μάλιστα, η διαδικασία της φρύξης μπορεί να εφαρμοστεί και στους ίδιους τους κόκκους τους καφέ.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές του Κέντρου Βιώσιμων Χημικών Τεχνολογιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπαθ, με επικεφαλής τον δρα Κρις Τσακ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ενέργειας και καυσίμων «Energy and Fuels» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, έρχονται να αποδείξουν ότι ο καφές μπορεί πράγματι να αποτελέσει πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι ερευνητές  εξήγαγαν έλαιο από τα κατακάθια των αλεσμένων κόκκων του καφέ, αφού τα βούτηξαν σε έναν οργανικό διαλύτη. Στη συνέχεια, το έλαιο καφέ μετατράπηκε με την κατάλληλη χημική επεξεργασία (μετεστεροποίηση) σε βιοκαύσιμα.

Όπως δήλωσε ο Τσακ, «περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι καφέ παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο και τα υπολείμματα του επεξεργασμένου καφέ περιέχουν έλαιο σε ποσοστό έως 20% ανά μονάδα βάρους. Αυτό το έλαιο έχει παρόμοιες ιδιότητες με τις ενεργειακές καλλιέργειες που σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων».

Το πλεονέκτημα βέβαια των υπολειμμάτων του καφέ είναι ότι μετατρέπονται σε πολύτιμη ενέργεια αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια, τη στιγμή που οι καλλιέργειες βιοκαυσίμων κατηγορούνται για καταστροφή βιοτόπων, μείωση της βιοποικιλότητας και αύξηση των τιμών των τροφίμων, καθώς οι καλλιέργειες αυτές εκτοπίζονται.

—Κατάλληλο καύσιμο για αυτοκίνητα

Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, ενθαρρυντικό στοιχείο τόσο για τους παραγωγούς βιοκαυσίμων, όσο και για τους χρήστες τους, είναι ότι, ανεξάρτητα από το είδος του καφέ («Ρομπούστα», «Αράμπικα», ακόμα και ντεκαφεϊνέ κ.α.), σε γενικές γραμμές το παραγόμενο βιοκαύσιμο έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές για ένα αυτοκίνητο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον το βιοκαύσιμο από καφέ θα αποτελέσει (σχετικά μικρό) μέρος του συνολικού ενεργειακού μείγματος, ενώ θα μπορεί να παράγεται σε μικρή κλίμακα από καφεκοπτεία, που έχουν άφθονη την πρώτη ύλη, ώστε να παράγουν μόνα τους καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα συνοικιακό καφεκοπτείο μπορεί να παράγει περίπου δέκα κιλά υπολειμμάτων καφέ ημερησίως, από τα οποία είναι δυνατό να παραχθούν γύρω στα δύο λίτρα βιοκαυσίμων.

Επίσης, μπορεί να στηθεί ένα δίκτυο συλλογής υπολειμμάτων καφέ από τα κατά τόπους καφεκοπτεία και η μεταφορά τους σε μια κεντρική μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων. Εξάλλου, μια όχι αμελητέα ποσότητα υπολειμμάτων καφέ δημιουργείται από τις βιομηχανίες του κλάδου, οι οποίες επίσης πετούν ως ακατάλληλους για επεξεργασία ουκ ολίγους κόκκους καφέ.

Σχόλια