Ο μεγαλοπρεπής ελέφαντας Σατάο με τους γιγάντιους χαυλιόδοντες ακρωτηριάστηκε από λαθροθήρες

0
41

Λαθροθήρες σκότωσαν έναν από τους πιο διάσημους και αγαπητούς ελέφαντες της Κένυας: τον μεγαλοπρεπή Σατάο που είχε χαυλιόδοντες τόσο μεγάλους που ακουμπούσαν στο έδαφος.

Ο Σατάο θανατώθηκε με δηλητηριώδη βέλη στο Εθνικό Πάρκο Τσάβο της νοτιοανατολικής Κένυας.

Αξιωματούχοι υπηρεσιών προστασίας της άγριας ζωής βρήκαν το κουφάρι του άλλοτε περήφανου ελέφαντα με δύο τρύπες να χάσκουν εκεί που κάποτε δέσποζαν οι γιγάντιοι χαυλιόδοντες.

Το πρόσωπό του είχε υποστεί σοβαρό ακρωτηριασμό με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εστιάσουν σε άλλα σημεία του σώματος όπως τα αυτιά, ώστε να ταυτοποιήσουν το πτώμα του ελέφαντα .

“Ο Σατάο είναι νεκρός, σκοτώθηκε από το δηλητηριώδες βέλος ενός λαθροθήρα ελεφαντόδοντου για να ταΐσει την ακόρεστη ζήτηση για ελεφαντόδοντο στην Άπω Ανατολή. Μια τόσο σημαντική ζωή χάθηκε ώστε κάποιος πολύ μακρυά να αποκτήσει ένα ασήμαντο διακοσμητικό πάνω από το τζάκι του σπιτιού του” αναφέρει η ανακοίνωση των αρχών του εθνικού πάρκου.

“Αναπαύσου εν ειρήνη παλιέ φίλε, θα μας λείψεις” καταλήγει η ανακοίνωση.

elefantas-satao-115538 (2)Ο Σατάο ήταν 45 ετών και ιδιαίτερα δημοφιλής στους επισκέπτες του πάρκου, όπου οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν τακτικά για να τον προστατεύσουν από λαθροκυνηγούς.

Ο ελέφαντας ενώ συνήθως τριγύριζε σε συγκεκριμένα σημεία του πάρκου, τον τελευταίο καιρό είχε αρχίσει να επισκέπτεται πιο απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει πόσιμο νερό, αλλά αναπτύσσεται έντονη λαθροθηρία.

Η περιοχή όπου βρέθηκε νεκρός είναι δύσκολα προσβάσιμη εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και της απουσίας δρόμων.

Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε την Παρασκευή.

Ο Σατάο είναι θύμα της παράνομης εμπορίας ελεφαντόδοντου που έχει διπλασιαστεί από το 2007 και μετά με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι μια από τις κύριες αγορές ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου απόκτησης τέτοιων αντικειμένων.

Μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο είναι η Κίνα, ενώ σημαντική ζήτηση εκδηλώνεται σε άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ταϋλάνδη, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις υπολογίζουν τον αριθμό των δολοφονηθέντων αφρικανικών ελεφάντων σε 30.000 τα τελευταία χρόνια με ολέθριες συνέπειες για τους πληθυσμούς και την ίδια την επιβίωση του θαυμαστού είδους.

Πίσω από τη λαθροθηρία δραστηριοποιούνται ένοπλες ομάδες που εκμεταλλεύονται στην αυξημένη ζήτηση για ελεφαντόδοντο για να αγοράσουν όπλα και πυρομαχικά.

econews

Σχόλια