Μήλος: «Ιερά Νήσος» και πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

0
25

Άρχισε χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Γ. Ηλιόπουλος» η επίσημη ανακήρυξη της Μήλου ως «Ιεράς Nήσου». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος Β΄ και άλλοι 18 Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας .

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης , ο βουλευτής Κυκλάδων της «Ελιάς» κ. Τάκης Ρήγας , ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο νεοεκλεγμένος κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Παρόντες ακόμη ο δήμαρχος Μήλου κ . Γεράσιμος Δαμουλάκης , ο πρόεδρος της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος και οι κ.κ Θανάσης Κεφάλας , Σπύρος Τζίντζος και πολλοί άλλοι επίσημοι πρόεδροι σωματείων και οργανώσεων.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χάρης Μπαμπούνης , ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος καθηγητής Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν Γαλλίας . Η κα. Ιωάννα Στέφη Πουλημένου επίκουρη καθηγήτρια της Θεολογικής σχολής Αθηνών, η κα. Κατερίνη Δελαπόρτα προισταμένη Β Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ο κ. Θωμάς Ανδρουλάκης διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ έλαβε πρώτος το λόγο και είπε : «Δεν ήρθαμε εδώ για φιέστες , ήρθαμε εδώ να προσκυνήσουμε . Σήμερα έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να συνεργαστούν αρχαιολογία , πολιτεία και εκκλησία για να μην γίνονται ζημιές και λεηλασίες αλλά να προβληθούν και να αξιοποιηθούν , μνημεία όπως είναι οι πρωτοχριστιανικές Κατακόμβες της Μήλου . Θέλουμε τα μνημεία να είναι σημεία προσευχής και ευλάβειας και όχι για βιτρίνα. Εδώ κάνουμε μια αρχή και θέλουμε να αξιοποιήσουμε σε ένα επίπεδο που θα ωφελεί και τις δυο πλευρές .Είναι ένα ευλογημένο ξεκίνημα στο να ανοίξει μια τέτοια πορεία συνεργασίας.»

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ο οποίος είπε : «Αναπόσπαστο τμήμα της Μήλου , της χριστιανικής αλλά και της ελληνικής μας ταυτότητας είναι οι κατακόμβες οι οποίες αποτελούν ζωογόνες πηγές αυθεντικής ελληνικότητας . Ευχαριστούμε όλους και ιδιαίτερα τον κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο και την κ. Καίτη Κυριακοπούλου, για την προσφορά στη Μήλο και ειδικότερα για αυτή την ημερίδα. Τα σύνορα της πατρίδας δεν είναι μόνο γεωγραφικά αλλά είναι κυρίως πολιτιστικά.»

Ο δήμαρχος Μήλου κ. Δαμουλάκης καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα η Μήλος θα αποτελέσει πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού.

κ. Κυριακόπουλος πήρε το λόγο και είπε : «Αυτή η χρονική στιγμή αποτελεί ορόσημο , αφού οι κατακόμβες αποτελούν το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της ανατολικής Μεσογείου όσο αφορά το χριστιανικό τουρισμό. Φέτος η S&Bσυμπληρώνει 80 χρόνια συνεχούς λειτουργίας στη Μήλο , συμβάλλοντας έτσι στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία . Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί ουσιώδη άξονα της S&B, η οποία συμμετέχει και στηρίζει την σημερινή ημερίδα.

Στην συνέχεια το λόγο πήραν διαδοχικά και ανέπτυξαν εξαιρετικού ενδιαφέροντος απόψεις οι καθηγητές κ.κ Μπαμπούνης , Γιαννόπουλος και η κα. Ιώνα Στούφη Πουλημένου.

Η κα. Δελαπόρτα στο τέλος της ομιλίας πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θρησκευτικές ενδυμασίες , πιστά αντίγραφα, αυτών που βρέθηκαν στις Κατακόμβες της Μήλου.

Ο κ. Θωμάς Ανδρουλάκης της S&B, αναφέρθηκε στην Βιώσιμη ανάπτυξη και σημείωσε ότι αυτή στηρίζεται στην οικονομία το περιβάλλον και την κοινωνία . Αν ένας από τους τρεις πυλώνες καταρρεύσει τότε επέρχεται η διάλυση. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τουρισμό , τον οποίο ονόμασε ως δεύτερο πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού . Στη συνέχεια παρέθεσε οικονομικά στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι η δραστηριότητα της S&Bστη Μήλο βοηθά ώστε οι πολίτες της Μήλου να έχουν το υψηλότερο ΑΕΠ από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος έκλεισε την ημερίδα τονίζοντας «Η Μήλος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπόρευσης του τουρισμού και της εξόρυξης με βάση την βιώσιμη ανάπτυξη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση .

Πηγή: milosvoice

Σχόλια