Πετρέλαιο θέρμανσης: αποτυχία ΕΦΚ λέει η ΠΟΠΕΚ, μείωση ζητά από τρόικα η κυβέρνηση

0
6

Για παταγώδη αποτυχία τους μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εκτός από την επιδείνωση των συνθηκών φτώχειας και «μιζέριας» που βιώσαν οι Έλληνες κατά τους δύο προηγούμενους χειμώνες, επιδείνωσαν παράλληλα και τα δημόσια έσοδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

Την χειμερινή περίοδο 2012-2013 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οι πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν 71% και την επόμενη χρονιά 2013-2014 κατά 67%, σε σύγκριση με την περίοδο 2011-2012, οι δε απώλειες των δημοσίων εσόδων ξεπέρασαν συνολικά τα 750 εκατ. από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

«Μετά την αποτυχία της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην άρση του μέτρου και την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011-2012», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ, ενώ προστίθεται πως «οι προχειρότητες και οι πειραματισμοί κοστίζουν».

—Ζητούν μείωση του ΕΦΚ από την τρόικα

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει το ζήτημα μείωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με το επιχείρημα ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν μια παταγώδης εισπρακτική αποτυχία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε χθες στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά οι απώλειες για τον προϋπολογισμό ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, την ώρα που η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε τα αντίθετα αποτελέσματα.

econews

Σχόλια