Οι εργάτες μετάλλου στο ΥΠΕΚΑ – Τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

0
9

O Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΜ, Γιάννη Στεφανόπουλο και εκπροσώπους των Χαλυβουργικών Σωματείων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν στον Υφυπουργό τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους στο πλαίσιο και της πρόσφατης απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και εξέθεσαν τα προβλήματα που συνδέονται με το κόστος ενέργειας στη χαλυβουργική βιομηχανία.

—Τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους

Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει λάβει και λαμβάνει το Υπουργείο για την ανακούφιση του κλάδου και ευρύτερα για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες Μέσης Τάσης με την εξίσωση των ΥΚΩ Μέσης Τάσης με την Υψηλή Τάση, την εξίσωση του  ΕΤΜΕΑΡ Μέσης Τάσης με την Υψηλή Τάση και την επαναφορά του πλαφόν για το ΕΤΜΕΑΡ.

Όσον αφορά στις βελτιωμένες τιμές της ΔΕΗ για τους βιομηχανικούς πελάτες της ενεργοβόρου Μέσης Τάσης, έχουν ήδη υιοθετηθεί νέες εξατομικευμένες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την πλειοψηφία των βιομηχανιών. Περαιτέρω, με τις πρόσφατες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ για μειωμένα τιμολόγια στην Υψηλή Τάση, προσφέρθηκε ανάσα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και ειδικά στις χαλυβουργίες.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις νέες μειωμένες με αναδρομική ισχύ τιμές φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ και σε πιο τεχνικά μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί, όπως η παράταση της διατήρησης της ιδιότητας του Επιλέγοντος Πελάτη και η παράταση ισχύος της αποφυγής ρήτρας “TAKE OR PAY” με τη ΔΕΠΑ.

Ειδική αναφορά έγινε και στα μέτρα για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην ενεργειακή αγορά που επίσης συντελούν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, όπως η κατάργηση του bonus 10% στον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και η κατάργηση του κανόνα του 30%, καθώς και η Έναρξη δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ με την παράλληλη κατάργηση των ΑΔΙ με την υπάρχουσα μορφή.

Όσον αφορά στο μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο μετά από τις ενέργειες της Κυβέρνησης έχει επί της αρχής υιοθετηθεί, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχοντας τις απαιτούμενες διευκρινίσεις ως προς τη μεθοδολογία, αναμένοντας ως το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

Σχόλια