Στον Milky Way υπάρχουν 100 εκατ. πλανήτες ικανοί να φιλοξενήσουν πολύπλοκη ζωή

0
47

Περίπου 100 εκατομμύρια πλανήτες στον γαλαξία μας, τον Milky Way, μπορούν θεωρητικά να φιλοξενήσουν ζωή, σύμφωνα με επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο.

Στον γαλαξία μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200 ως 400 δισεκατομμύρια άστρα και πολύ περισσότεροι πλανήτες. Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο υπολογισμού που λαμβάνει υπόψη τις τροχιές πλανητών γύρω από το μητρικό τους άστρο οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περί τους 100 εκατ. πλανήτες στον γαλαξία μας στους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί ζωή.

Πρόκειται για την πρώτη ποσοτική εκτίμηση του πλήθους των πλανητών στον γαλαξία μας που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή πάνω από το μικροβιακό επίπεδο, με βάση αντικειμενικά δεδομένα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους εστιάζει στους πλανήτες εκείνους που έχουν συνθήκες ικανές να επιτρέψουν την ανάπτυξη και συντήρηση πολύπλοκων μορφών ζωής, δηλαδή ζωής ανώτερης από το μικροβιακό επίπεδο.

«Από τη μια πλευρά είναι σχεδόν απίθανο να είμαστε μόνο στο Σύμπαν» λέει ο Λούις Ίρβιν, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο και επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Challenges».

«Από την άλλη πλευρά, είμαστε τόσο μακρυά από μορφές ζωής αντίστοιχης πολυπλοκότητας με εμάς, που η συνάντηση με τέτοιες εξωγήινες μορφές στο εγγύς μέλλον πρέπει μάλλον να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο» πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στα συμπεράσματά της μελετώντας περισσότερους από 1000 εξωπλανήτες αναζητώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως ηλικία, χημική σύσταση, πυκνότητα, θερμοκρασία και απόσταση από το μητρικό άστρο.

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες, η ομάδα κατάρτισε έναν «δείκτη βιολογικής πολυπλοκότητας» (BCI) με εύρος τιμών από 0 ως 1.0. Ο δείκτης καθορίζεται από «τον αριθμό και την ένταση των χαρακτηριστικών που θεωρούνται σημαντικά για την υποστήριξη πολλαπλών μορφών πολυκυτταρικής ζωής».

«Οι πλανήτες με υψηλότερο δείκτη BCI τείνουν να είναι μεγαλύτεροι, θερμότεροι και γηραιότεροι από τη Γη με αποτέλεσμα η έρευνα για πολύπλοκες ή νοήμονες μορφές ζωής που επικεντρώνεται σε πλανήτες παρόμοιους με τη Γη ή στη ζωή όπως τη γνωρίζουμε εδώ να είναι πολύ περιοριστική» επισημαίνει ο Ίρβιν.

Στον γαλαξία μας, τον Milky Way υπάρχουν περίπου 10 δισεκατομμύρια άστρα με μέσο όρο έναν πλανήτη ανά άστρο, αριθμός που μεταφράζεται σε περίπου 100 εκατομμύρια πλανήτες που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενήσουν ζωή πάνω από το μικροβιακό επίπεδο.

Το βασικό εμπόδιο για την απόδειξη αυτών των θεωριών είναι η αχανής απόσταση που χωρίζει τη Γη από το επόμενο ηλιακό σύστημα, το Γκλίζε 581 που απέχει 20 έτη φωτός.

econews

Σχόλια