Αρκτική: η τήξη των πάγων αλλάζει τον Άτλαντα του National Geographic σε 33 δεύτερα [video]

0
301

Το National Geographic θα πρέπει να επανασχεδιάσει το παγοκάλυμμα της Αρκτικής στον νέο Άτλαντα του Κόσμου διότι έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Τα όρια του παγοκαλύμματος υπολογίζονται με κριτήριο τα οριακά σημεία του που διατηρούνται άθικτα για δύο διαδοχικά καλοκαίρια.

Οι σχεδιαστές του Άτλαντα, όπως ο Χουάν Χοσέ Βαλντέζ χαρακτηρίζουν τη χάραξη των ορίων της Αρκτικής ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η απώλεια των πάγων επιταχύνεται από ένα φαινόμενο γνωστό ως «κλειστός κύκλος ανάδρασης» ή «βρόχος ανατροφοδότησης» (feedback loop): το λεπτό στρώμα πάγου είναι λιγότερο ανακλαστικό από το παχύτερο, επιτρέποντας την αυξημένη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας από τους ωκεανούς που με τη σειρά της επιτείνει τη λέπτυνση του πάγου και θερμαίνει ακόμα περισσότερο τον ωκεανό.

Δείτε τις αλλαγές στο video που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου βασιζόμενο σε στοιχεία της NASA:

Θα διαπιστώσατε ότι ο ρυθμός απομείωσης των πάγων επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια και ότι οι ετήσιοι πάγοι συρρικνώνονται.

econews

Σχόλια