Το κρανίο των ανδρών σχηματίστηκε από γροθιές – Το «ξύλο» στη βάση της εξέλιξης

0
54

Το σχήμα του κρανίου των ανδρών διαμορφώθηκε στην ιστορία της εξέλιξης με τρόπο ώστε να ανταπεξέρχεται στα χτυπήματα από γροθιές ελαχιστοποιώντας τους τραυματισμούς.

Αμερικανοί εξελικτικοί βιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι μελέτησαν τη  τη δομή του κρανίου στους αυστραλοπίθηκους, μιας ομάδας δίποδων πλασμάτων που έζησαν πριν από 4 με 5 εκατομμύρια χρόνια και θεωρούνται πρόγονοι του δικού μας γένους Homo.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biological Reviews, το πρόσωπο και οι γνάθοι αυτών των προγόνων μας ήταν ισχυρότερα στις περιοχές που είναι πιθανότερο να δεχθούν πλήγμα με γροθιά.

«Είναι οι ίδιες περιοχές του κρανίου που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, τόσο στους αυστραλοπίθηκους όσο και στους ανθρώπους» λέει ο Ντέιβιντ Κάριερ επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Με άλλα λόγια, τα ανδρικά πρόσωπα διαφέρουν από τα γυναικεία επειδή τα τμήματα του κρανίου που μπορεί να υποστούν κάταγμα στους τσακωμούς είναι μεγαλύτερα στους άνδρες» εξηγεί.

Ο Κάριερ έχει υποστηρίξει σε προηγούμενη μελέτη του ότι οι συγκρούσεις συντέλεσαν στην εξέλιξη της βάδισης, αλλά και στην ανατομία των χεριών μας.

Προηγούμενες μελέτες απέδιδαν την ανατομία του κρανίου των πρωτόγονων ανθρώπων, που έχουμε εν πολλοίς κληρονομήσει, στη μάσηση σκληρών τροφών.

Αντίθετα, στην εν λόγω μελέτη αποδεικνύεται ότι η αλλαγή του σχήματος του κρανίου ώστε να είναι ανθεκτικότερο στα χτυπήματα συμπίπτει εξελικτικά με την αλλαγή του σχήματος των χεριών και την εμφάνιση της ικανότητας το χέρι να κλείσει σε γροθιά.

«Αν πράγματι η εξέλιξη των αναλογιών του χεριού σχετιζόταν με την εξελικτική επιλογή για μαχητική συμπεριφορά, θα περίμενε κανείς ότι ο κύριος στόχος, το πρόσωπο, θα περνούσε από εξελικτικές μεταβολές ώστε να προστατεύεται από τις γροθιές» λέει ο βιολόγος.

«Αυτό που δείχνουν οι έρευνές μας», λέει ο Κάριερ, «είναι ότι πολλά από τα ανατομικά χαρακτηριστικά των ανθρωποειδών πιθήκων και των προγόνων μας […] πράγματι αυξάνουν τη μαχητική ικανότητα», και επομένως εξελίχθηκαν για ξύλο.

Η εξελικτική βιολογία έρχεται να καταρρίψει την ρουσσωική θεωρία ότι που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος έγινε βίαιος λόγω του πολιτισμού και χαρακτήριζε τους πρωτόγονους ανθρώπους ως «ευγενείς άγριους».

Σχόλια