Με γερμανικές «πλάτες» το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας

0
1532

Ένα αδειοδοτημένο αιολικό πάρκο ισχύος 170 Μεγαβάτ που σχεδιάζουν η ιταλική Enel με τον όμιλο Κοπελούζου βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση.

Το πάρκο βρίσκεται στο ακρωτήριο Καφηρέας (γνωστό και ως Κάβο Ντόρο), στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, περιοχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό αιολικό δυναμικό και έχει λάβει άδεια εγκατάστασης από το Δεκέμβριο του 2011. Ωστόσο μεγάλος σκόπελος για την ολοκλήρωση του έργου ήταν η εξεύρεση χρηματοδότη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το σχήμα Enel-Κοπελούζου ήρθε σε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία Enercon, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εξοπλισμού για αιολικά πάρκα.

Η συμφωνία με γερμανό προμηθευτή ενεργοποίησε (είτε αποτέλεσε προαπαιτούμενο) για την εξασφάλιση εγγύησης από τον γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων «Hermes», που θα «καλύψει» ασφαλιστικά τα σχετικά δάνεια.

Η συνολική επένδυση φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η υλοποίηση αυτής της επένδυσης θεωρείται ότι θα ξεκλειδώσει πλήθος μεγάλων επενδύσεων στην αιολική ενέργεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΕ, υπάρχουν σήμερα σε ώριμο ή πολύ ώριμο στάδιο αδειοδότησης, αιολικά έργα συνολικής ισχύος  6.610 MW, εκ των οποίων 4200 MW διαθέτουν όρους σύνδεσης, 1623 MW διαθέτουνάδεια εγκατάστασης και 787 MW διαθέτουν σύμβαση αγοραπωλησίας. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε συνολική επένδυση πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Οφείλουμε βέβαια να επισημάνουμε ότι η υλοποίηση των επενδύσεων περνάει από τους σημαντικότερους δανειστές της χώρας μας, τους Γερμανούς, οι οποίοι θα αποκομίσουν και τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από την κατασκευή του πάρκου.

econews

Σχόλια