Ρομπότ-σπερματοζωάριο καθοδηγείται με μαγνήτες, εκτελεί «μικροεφαρμογές» – MagnetoSperm

0
1

Μηχανικοί από ολλανδικό πανεπιστήμιο κατασκεύασαν ένα ρομπότ με μεταλλική κεφαλή και εύκαμπτο σώμα, περίπου έξι φορές μακρύτερο από ένα ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

Χρησιμοποιώντας ένα μαγνητικό πεδίο αντίστοιχο με εκείνο που δημιουργεί ένα μαγνητάκι ψυγείου, η ομάδα κατάφερε να κάνει το ρομποτάκι να “κολυμπήσει” εμπρός και να το καθοδηγήσει σε συγκεκριμένο σημείο.

Φιλοδοξούν δε η τεχνολογία τους να εφαρμοστεί σε ιατρικές και κατασκευαστικές «νανοεφαρμογές».

“Φτιάξαμε ένα μικροσκοπικό ρομπότ εμπνευσμένο από τη φύση που μοιάζει με σπερματοζωάριο, αλλά είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένο στο εργαστήριο” αναφέρει στο BBC ο Δρ Σαρθάκ Μίσρα, μηχανικός ρομποτικής από το Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία.

«Οι πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας εκτείνονται από τη στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων ως την τεχνητή γονιμοποίηση στο εργαστήριο” προσθέτει ο Δρ Μίσρα.

Το σπέρμα, όπως και ορισμένα βακτήρια, χρησιμοποιεί ένα “μαστίγιο” για να κινηθεί μέσα σε υγρά.

Μεταξύ άλλων οι επιστήμονες προσέδεσαν τη μαγνητική ουρά σε ένα ερυθρό αιμοσφαίριο και ήλεγξαν πραγματικό σπέρμα καθοδηγώντας το μέσα σε μεταλλικούς “μικροσωλήνες”.

Το ρομπότ-σπέρμα είναι κατασκευασμένο από ένα σκληρό, αλλά εύκαμπτο πολυμερές, ενώ στην κεφαλή του έχει τοποθετηθεί μια μεταλλική επίστρωση (στρώμα κοβαλτίου-νικελίου) με την τεχνική της “εξάτμισης με δέσμη ηλεκτρονίων”.

Το μεταλλικό στοιχείο στρέφεται προς διάφορες κατευθύνσεις όταν η συσκευή τοποθετηθεί εντός κάποιου μαγνητικού πεδίου.

Προς το παρόν πάντως, το ρομποτικό σπερματοζωάριο είναι πολύ αργό καθώς σε ένα δευτερόλεπτο μπορεί να διανύσει μόνο το μισό μήκος του την ώρα που το ανθρώπινο διανύει απόσταση πολλαπλάσια του μήκους του στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Φιλοδοξία των ερευνητών είναι να κατασκευάσου ένα ταχύτερο και μικρότερο “MagnetoSperm”.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Applied Physics Letters.

Σχόλια