Ηλιακός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας με διπλασιασμό δασμών στα κινέζικα φωτοβολταϊκά

0
2

Πρόσθετους δασμούς που θα κυμαίνονται από 19% μέχρι και 35,2% θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στα εισαγόμενα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ όπως μεταδίδουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Οι νέοι δασμοί είναι στο σύνολό τους υψηλότεροι από τους αρχικούς που είχαν ανακοινωθεί το 2012 και κυμαίνονταν ανάμεσα σε 24 και 36%.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, προέκυψε ότι η Κίνα επιδοτεί τα εξαρτήματα ηλιακών πάνελ που εξάγει με τρόπο που ζημιώνει τους Αμερικανούς κατασκευαστές. Προτείνει μάλιστα την επιβολή πολύ υψηλότερων δασμών -έχει ήδη γίνει η πρώτη αύξηση από το Μάρτιο του 2012- και σε ευρύτερο φάσμα προϊόντων, ώστε να καλύπτονται τόσο τα ίδια τα πάνελ όσο και τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευής.

Η οργισμένη αντίδραση της Κίνας ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «αγνοεί τα δεδομένα» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως χρησιμοποιούν τους εμπορικούς κανόνες για να προστατεύσουν τη δική τους βιομηχανία. Με την χρήση τέτοιων εμπορικών μέτρων «δεν λύνονται τα αναπτυξιακά προβλήματα της αμερικανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών» αναφέρει η κινεζική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η έρευνα του υπουργείου Εμπορίου Οικονομικών των ΗΠΑ ξεκίνησε κατόπιν καταγγελίας της γερμανικής εταιρείας SolarWorld που έχει εργοστάσιο στο Όρεγκον. Υποστήριξε ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς μπορούν και παρακάμπτουν τους δασμούς αναθέτοντας την κατασκευή κάποιων εξαρτημάτων σε άλλες χώρες -κυρίως την Ταϊβάν- ενώ στη συνέχεια η συναρμολόγηση των φωτοβολταϊκών πάνελ γίνεται στην Κίνα.

Οι δασμοί διαφέρουν ανά προϊόν και ανά κινέζο κατασκευαστή: 18,6% για την Trina Solar, 35,2% για την Suntech Power και 26,9% για όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές και εξαγωγείς.

Οι νέοι δασμοί που προτείνει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναμένεται να επιβεβαιωθούν από την κυβέρνηση στις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Η τελική επικύρωσή τους αναμένεται στις 3 Οκτωβρίου

Σχόλια