Ποιες παραλίες είναι ακατάλληλες σε Αττική, Ευβοϊκό και Κορινθιακό – Έρευνα του ΠΑΚΟΕ

5
1066

Έρευνα στις παραλίες του νομού Αττικής και των γύρω περιοχών διενήργησε και φέτος το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών με σκοπό να αξιολογήσει την ποιότητα των υδάτων και την καταλληλότητά τους για κολύμβηση

Συνολικά συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ τα ύδατα σε 217 παραλίες κατά την περίοδο 2-31 Μαΐου 2014.

Από τα 217 σημεία που ελέγχθηκαν, 109 θάλασσες κρίθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση (Κ) (50,23%) και 108 ακατάλληλες (Α) (49,77%) . Οι τιμές δίπλα σε κάθε περιοχή είναι αποτέλεσμα τριπλής δειγματοληψίας σε κάθε σημείο ώστε τα αποτελέσματα να είναι ακόμη πιο αξιόπιστα και ακριβή.

Προσοχή: Ακατάλληλες Θάλασσες

Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η κολύμβηση» είναι οι εξής:

– Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.

– Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 62,07% (βλέπε πίνακες-χάρτες)

– Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 55,26%. (βλέπε πίνακες-χάρτες)

– Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 59,09%.(βλέπε πίνακες-χάρτες)

– Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 26,19%.(βλέπε πίνακες-χάρτες)

– Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 39,02% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν.(βλέπε πίνακες-χάρτες)

– Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 64,44% (βλέπε πίνακες-χάρτες)

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

Διαβάστε αναλυτικά τον κατάλογο με τις παραλίες και τα αποτελέσματα όλης της φετινής έρευνας εδώ.

5 Σχόλια

 1. Είναι ντροπή να δημοσιεύετε τέτοιες αντιεπιστημονικές έρευνες υλοποιημένες από ένα φορέα που στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας και μάλιστα στις αρχές μιας πολλά υποσχόμενης τουριστικής περιόδου. Η σοβαρότητά σας δε θα έπρεπε να σας επιτρέπει τέτοιες δημοσιεύσεις. Λίγη περισσότερη έρευνα για την «επιστημονικότητα» του φορέα αυτού δε θα έβλαπτε.

 2. Γιατί δεν μας λέτε την μεθοδολογία καθώς και το πιστοποιημένο εργαστήριο που έκανε τις μετρήσεις;

 3. Α) Πώς γίνεται μια ακτή ανάμεσα σε δύο ακατάλληλες να είναι κατάλληλη; Ομοίως, πώς γίνεται μια παραλία σε άλλα σημεία να είναι κατάλληλη και αλλού οχι;
  Β) Παραλίες όπως το Ζούμπερι που είμασταν εχθες και ήταν γεμάτο λύμματα, πώς βγαίνει καταλληλη;
  Γ) Ποια μέθοδο ακολούθησε ο φορέας;
  Δ) Ποιά στελέχη με τί ειδικότητα ασχολήθηκαν;

 4. Εντυπωση προκαλει το γεγονος οτι ο Αστερας Βουλιαγμενης κριθηκε καταλληλος για κολυμβηση ενω οι διπλανες του παραλιες οχι.
  Μηπως, λεω μηπως, οι «ερευνες» αυτες εχουν σκοπο την απαξιωση του αιγιαλου ωστε να πωληθει σε 5στερα resort χωρις διαμαρτυριες απο τους ελληνες πολιτες?

 5. 5 παραλιες παρα πολυ καθαρες συνολικα στην αττικη και οι 2 ειναι μπροστα απο μεγαλη καφετερια-bar της γλυφαδας..Που παρεπιπτώντος ζεχνει…

Comments are closed.