«Μήνυμα» Μανιάτη για τους αιγιαλούς στο συνέδριο για τη «γαλάζια» ανάπτυξη

0
15

Συνέδριο με αντικείμενο τη «γαλάζια» ανάπτυξη διοργανώνουν σήμερα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (European Environmental Bureau-EEB) και τα μέλη του Seas at Risk από την Ελλάδα (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ECOCITY).

Στο συνέδριο που λαμβάνει χώρα στο Νέο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίπλα στο Γεωργικό Μουσείο (Ιερά Οδός 75, Βοτανικός) χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.

—Η κατά Μανιάτη «γαλάζια ανάπτυξη» – Τι διεμήνυσε για τον αιγιαλό

Όπως δήλωσε ο κ. Μανιάτης «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η γαλάζια οικονομία προσφέρει δουλειά σε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρει με 500 δισεκατομμύρια Ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο στόχος είναι, μέχρι το 2020, να προσφέρει επτά εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 600 δισεκατομμύρια Ευρώ στην οικονομία».

Επικαλέσθηκε δε μελέτες που υποδεικνύουν ως πιο ελπιδοφόρους για την απασχόληση τους τομείς της θαλάσσιας ενέργειας, του τουρισμού,  της βιοτεχνολογίας, της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας και των θαλάσσιων εξορύξεων, οι οποίοι συμπληρώνουν εκείνους των θαλάσσιων μεταφορών και των ναυπηγικών δραστηριοτήτων.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για τη γαλάζια ανάπτυξη, στην υλοποίηση εντός του χρονοδιαγράμματος της σχετικής Οδηγίας Πλαίσιο για την «Καλή κατάσταση των υδάτων» στη χώρα μας, αλλά και στο μοντέλο παράκτιας ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε παραπέμποντας στην πρόσφατη «κόντρα» για το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να ακολουθήσει και δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο παράκτιας ανάπτυξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ή ακόμα, σε ορισμένες περιοχές, της Ιταλίας και της Γαλλίας το οποίο, έχει οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση της ακτογραμμής των χωρών αυτών με προφανείς αρνητικές συνέπειες στο τουριστικό τους προϊόν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μας δεν πρέπει να στοχεύει στη μαζικότητα του τουρισμού της αλλά στη συνεχή ποιοτική αναβάθμισή του και στην προώθηση ενός μοναδικού τουριστικού προϊόντος που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό, την αυθεντικότητα, το καλό κλίμα, τις καλές υποδομές, το σεβασμό στο περιβάλλον και την κλίμακα του τοπίου, καθώς και την ασφάλεια που επιτρέπει στον επισκέπτη να κινηθεί και αυτόνομα, έξω από αυστηρά προδιαγεγραμμένες διαδρομές και προορισμούς» πρόσθεσε.

—Οι υπόλοιπες θεματικές

Κατά τ” άλλα, το συνέδριο εστιάζει στην έννοια και τις προοπτικές της Γαλάζιας Ανάπτυξης, που αποτελεί μία από τις βασικές στρατηγικές και κατευθυντήριο άξονα για την εξέλιξη του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα της ΕΕ.

Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάδειξη της Στρατηγικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της γαλάζιας οικονομίας ως σημαντικής παραμέτρου στα προγράμματα των κρατών μελών, των περιφερειών, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες βιώσιμης πραγμάτωσής της μέσα από κατάλληλες μεθοδολογίες και εργαλεία. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα διαμορφωθεί πλατφόρμα διαλόγου και ανοιχτών συζητήσεων στην οποία θα εισφέρουν τις απόψεις τους μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της επιστημονικής κοινότητας, καθώς και άλλοι θεσμικοί φορείς.

Οι εργασίες του συνεδρίου ασχολούνται με την υλοποίηση της Θαλάσσιας Στρατηγικής σε ευρωπαϊκό αλλά και ειδικότερο περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (Μεσόγειος & Βαλτική), τις προκλήσεις και τη διεθνή εμπειρία στο πεδίο της ναυσιπλοΐας και των λιμένων, τις δυνατότητες βιωσιμότητας στους κλάδους της του παράκτιου τουρισμού, της ενέργειας και της αλιείας.

Σχόλια