H απαγόρευση αλιείας στη Μεσόγειο και τα χημικά της Συρίας

0
125

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η είδηση ότι διατάχθηκε διακοπή της αλιείας στη Μεσόγειο Θάλασσα κατ΄εντολή της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο του FAO.

Ως αιτία της παραπάνω απαγόρευσης κατονομάστηκε η έναρξη της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες απαγόρευση αλιείας υφίσταται, αλλά αφορά μόνο στις μηχανότρατες, ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ουδεμία σχέση έχει με τα χημικά της Συρίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώθηκε από τη Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ότι η απαγόρευση αλιείας ισχύει κάθε χρόνο (και όχι μόνο φέτος), για το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου, μόνο για μηχανότρατες και μόνο για τα διεθνή ύδατα του Ιονίου, του Λιβυκού, του Κρητικού και του Αιγαίου πελάγους (περιοχές 20-22-23 στον  χάρτη που ακολουθεί).

Την απαγόρευση θεσπίζει η υπ” αρ. 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.

Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.

—Η παρεξήγηση

Το θέμα με την απαγόρευση της αλιείας είχε λανθασμένα συνδεθεί με το ζήτημα της καταστροφής των χημικών της Συρίας κατόπιν δηλώσεων του καθηγητή και μέλους της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλη Πισσία στην ιστοσελίδα  ekriti.gr.

Ο κ. Πισσίας επικαλέσθηκε ανακοίνωση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο σχετικά απαγόρευση της αλιείας από τις 24 Μαίου έως τις 15 Ιουλίου, σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου – νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Ωστόσο τέτοια ανακοίνωση δεν υπάρχει στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο είναι μια Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του FAO, που προωθεί τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

—Τι γίνεται με την υδρόλυση

Πέραν αυτού, ο κ. Πισσίας σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διπλωματικές κινήσεις και όλη η δυναμική της αντίδρασης πρέπει να φανεί στη θάλασσα, δίπλα στο πλοίο Cape Ray όπου ξεκίνησε η καταστροφή με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Υπόθεση καθόλου εύκολη, αν αναλογιστούμε ότι γύρω από το πλοίο των χημικών, θα πλέουν περί τα 20 πολεμικά πλοία της διεθνούς δύναμης που προστατεύει το εγχείρημα (Κινέζοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι,Ευρωπαίοι) ενώ θα συνδράμουν και ελικόπτερα.

Ερωτηθείς για το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο ο κ. Πισσίας υπογράμμισε ότι πρώτοι από όλους πρέπει να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι αλιείς, τα συμφέροντα των οποίων, θίγονται άμεσα, και συμπλήρωσε ότι όλες οι διαδικασίες, όπως συναυλίες και εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την υδρόλυση, είναι ο καλός καιρός, με χαμηλά μποφόρ, και έτσι δεν αποκλείεται το Cape Ray να παραμένει στην περιοχή μέχρι το φθινόπωρο. «Μαζί με τους Κρητικούς, θα συνδράμουν οι κάτοικοι του Γυθείου, και των Κυθήρων, ενώ ευελπιστούμε, ότι θα ξυπνήσει επιτέλους και η Αθήνα, η οποία είχε πέσει στη ραστώνη των εκλογών, την ώρα που ένα έγκλημα που απειλεί τις ζωές μας λαμβάνει χώρα δίπλα μας».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ekriti έχουν ήδη γίνει δύο δοκιμές εν πλω του συστήματος υδρόλυσης με χρήση υποκατάστατων αντί για χημικές ουσίες, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ερευνητές κι οι χημικοί που βρίσκονται πάνω στο πλοίο πως αντιδρά το σύστημα βαλβίδων και σωληνώσεων.

Το αξιοσημείωτο για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που έχει το βλέμμα της στραμμένο στο «πείραμα της Μεσογείου» είναι ότι οι χημικοί παράγοντες και οι πρόδρομες ουσίες ενδέχεται να κρυσταλλώνουν μέσα στο δίκτυο των σωληνώσεων, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

econews

Σχόλια