Ύμνος στη φύση και τον πολιτισμό της Κρήτης

0
6

Αφιέρωμα στην Κρήτη όπου εξάρει τον πολιτισμό, τη φύση και την κουζίνα του νησιού κάνει η αυστριακή εφημερίδα«Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν» στο δημοσίευμα με τίτλο «Μινωικός πολιτισμός, αιωνόβια δένδρα και πολλή, πολλή φύση».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Κρήτη δεν απέχει περισσότερο από δυό ώρες πτήσης, προσκαλώντας ήδη πριν την έναρξη της σεζόν σε διαφορετικού είδους διακοπές στην Ελλάδα, στον πανάρχαιο μινωικό πολιτισμό, βραχώδη τοπία με ατέλειωτους ελαιώνες και άριστα διαμορφωμένα ξενοδοχεία που σχεδόν θυμίζουν αρχαίους ναούς, συνδυάζοντας την ξεκούραση με βιώματα και άθληση.

«Στα βορειανατολικά της Κρήτης πέρα από την ξεκούραση μπορεί κανείς να ανακαλύψει ιστορία, γαστρονομία, πολλή, πολλή φύση και αξίζει κατά τις διακοπές του στη βόρεια ακτή του νησιού να εγκαταλείψει την αμμώδη παραλία για να απολαύσει αυθεντικό πολιτισμό από τη «Μονή της Αντίστασης», το Αρκάδι, το νησί των λεπρών στον κόλπο της Ελούντας, μέχρι τη ζύμη που ετοιμάζεται από τον παππού Γιώργο για φύλλο μπακλαβά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και να πάρει μια ανάσα από Ελλάδα»

Το δημοσίευμα-οδοιπορικό περιγράφει μια τυπική εκδρομή στον κόλπο της Ελούντας και στο νησί Σπιναλόγκα που έγινε ευρέως γνωστό μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Το Νησί» που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ.

Εκεί, ο επισκέπτης καλείται να δει το κάστρο που αρχικά υπήρξε φρούριο άμυνας και αργότερα σταθμός καραντίνας για ασθενείς από λέπρα και να περπατήσει στο εσωτερικό του όπου διατηρούνται ακόμη ερείπια ενός χωριού που φιλοξενούσε λεπρούς μέχρι το 1957 υπήρχαν ασθενείς.

Παρατίθεται επίσης η «εντυπωσιακή» ιστορία της Μονής Αρκαδίου, όπου σήμερα ζουν μόνον πέντε μοναχοί με τον 93χρονο ηγούμενο και όπου κανείς δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει: τις πανέμορφες εικόνες της εκκλησίας της Μονής ή τα θραύσματα του βλήματος του κανονιού που είναι μέχρι σήμερα ορατά στον κορμό ενός παμπάλαιου κυπαρισσιού.

Σημειώνεται τέλος πως γύρω από τη Μονή υπάρχουν ελαιόδεντρα που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι και 2.000 χρόνια, ενώ γίνεται αναφορά στα προϊόντα της περιοχής και στην ενασχόληση των κατοίκων με την γεωργία και κτηνοτροφία.

Σχόλια