Φωτοβολταϊκά: FAQ, new entries και τιμωρία

0
10

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, οικιακών και επαγγελματικών, με εξελίξεις στις νομικές κινήσεις των παραγωγών, με την ίδρυση νέου συλλόγου, αλλά και με την προετοιμασία νέων δράσεων κατά του new deal.

—Συνεργασία του Συνδέσμου “Ήλιος” με δικηγορικό γραφείο

Τη συνεργασία του με το νομικό γραφείο PST ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών – Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών “Ήλιος”.

Το νομικό γραφείο προς καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στις συλλογικές κινήσεις δημοσιοποίησε έναν Kατάλογο Συχνών Ερωτήσεων (FAQ) που απασχολούν τους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών:

 ·         Ποιες νομικές κινήσεις θα κάνετε;

o   Ανάλυση των νομικών κινήσεων που αναλαμβάνουμε για λογαριασμό των εντολέων μας περιλαμβάνεται στα ανωτέρω link. Για οποιαδήποτε ειδικότερη διευκρίνιση, επεξήγηση, νομική ή διαδικαστική απορία, επικοινωνήστε με το Γραφείο μας και με χαρά θα σας παράσχουμε οποιαδήποτε επεξήγηση, δια τηλεφώνου ή και από κοντά.

·         Σε τι αντιστοιχεί το ποσό των 50 ευρώ  για έξοδα; Υπάρχουν άλλες χρεώσεις;

o   Το ποσό των 50 ευρώ  ανά σύμβαση καλύπτει ΟΛΑ τα έξοδα του πρώτου βαθμού για εξώδικο, ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή (παράβολα, επιδόσεις, παραστάσεις, ένσημα, κλπ). Θα εκδοθεί Α.Π.Υ. του Δικηγορικού Γραφείου. Το ποσό περιλαμβάνει το Φ.Π.Α. 23%. Οποιοδήποτε από τα αναφερόμενα ποσά θα παραμείνει αμετάβλητο καθ’ολη τη διάρκεια της διαδικασίας και ενδεχομένως μεταβολή του κόστους κατά οποιοδήποτε τρόπο θα καλυφθεί από το Γραφείο.

·         Σε περίπτωση έφεσης ή/και αναίρεσης τι θα πληρώσω;

o   Τα έξοδα για έφεση ή / και αναίρεση δεν θα υπερβούν στο σύνολο το διπλάσιο των εξόδων του πρώτου βαθμού. Συνολικά, δηλαδή, επιπλέον 100 ευρώ, επιμερισμένα (50 για έφεση, 50 για αναίρεση, σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας). Σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί σε οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δεν θα ζητηθούν επιπλέον έξοδα αλλά θα καλυφθούν αυτά από το Γραφείο.

·         Γιατί βάζετε αμοιβή 100 ευρώ στην περίπτωση ευνοϊκού αποτελέσματος;

o   Για να συνδέσουμε τα συμφέροντά μας με αυτά των παραγωγών και για να αισθάνεται ο κάθε παραγωγός βέβαιος ότι θα πολεμήσουμε για τα συμφέροντά του μέχρι τέλους. Σημειωτέον ότι το ποσό αυτό αποτελεί κατ’ ουσίαν την αμοιβή μας, καθώς τα έξοδα που προκαταβάλλονται αφορούν την κάλυψη του κόστους (το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό με δεδομένο τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που έχουμε θέσει, όπως παρακάτω επεξηγείται).

·         Χρειάζονται ασφαλιστικά για όλους; Εγώ δεν έχω χαμηλό εισόδημα/ δάνειο/ κοινωνικά κριτήρια, γιατί να συμμετάσχω; Ποιο το νόημα να κάνω ασφαλιστικά αν έχουν απορριφθεί για προηγούμενους ιδιοκτήτες;

o   Ασφαλιστικά μέτρα θεωρούμε απαραίτητο να ασκήσουμε για λογαριασμό όλων για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί κατά την πολιτική δικονομία η προηγούμενη απόρριψη άλλης περίπτωσης δεν δεσμεύει το δικαστή, έχουμε δηλαδή τόσες πιθανότητες όσες και δικόγραφα (αφού άλλος δικαστής θα κρίνει την κάθε αίτηση), μεγιστοποιούμε δηλαδή την πιθανότητα να βρούμε δικαστή πρόθυμο να ακούσει τους ισχυρισμούς μας. Δεύτερον, γιατί η κατάθεση διαδοχικών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ασκεί μια πίεση προς την πολιτική και δικαστική ηγεσία, υπογραμμίζει την δυναμικότητα της παρουσίας μας και τονίζει  προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι παραγωγοί οικιακών φωτοβολταϊκών είναι ΠΑΡΟΝΤΕΣ και κινούνται ΔΥΝΑΜΙΚΑ στην προστασία των δικαιωμάτων τους. Επισημαίνουμε δε ότι για το Γραφείο μας, η άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για όλους (και όχι για «μερικούς» που εμείς θα επιλέξουμε) καθιστά το κόστος μας ουσιαστικά διπλάσιο από το να κάναμε μόνο αγωγή (διπλά παράβολα, παραστάσεις, ένσημα, επιδόσεις, χρόνος για δικαστήρια, κλπ) αλλά αυτό το κόστος το αναλαμβάνουμε πρόθυμα (χωρίς να το μετακυλίουμε στον εντολέα μας) γιατί θεωρούμε ότι η άσκηση πίεσης είναι η ενδεδειγμένη στρατηγική στην παρούσα συγκυρία.

·         Γιατί βάζετε τόσο χαμηλό (40-60 άτομα) όριο στις συλλογικές αγωγές;

o   Για δύο λόγους. Πρώτον, για να μπορέσει ο δικαστής να εκτιμήσει την κάθε περίπτωση καλύτερα (οι προσωπικές ιδιαιτερότητες χάνονται σε αγωγές 100 ή 200 ατόμων). Δεύτερον, σε συνέχεια και της προηγούμενης ερώτησης, για να μεγιστοποιήσουμε την ασκηθείσα πίεση και να εξασφαλίσουμε την αντικειμενικότητα της διαδικασίας (μια αγωγή των 500 ατόμων μπορεί εύκολα να τύχει επηρεασμού ή και να αγνοηθεί, δέκα αγωγές των 50 σε διαφορετικούς δικαστές δημιουργούν περισσότερη πίεση και ελέγχονται πολύ δυσκολότερα). Επισημαίνουμε, τέλος, ότι το κόστος αυτονόητα πολλαπλασιάζεται για εμάς (το κόστος είναι ανά δικόγραφο, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα συμμετέχουν), αλλά θα το απορροφήσουμε για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

·         Γιατί να συμμετάσχω τώρα και να μην περιμένω να δω τι θα γίνει;

o   Όπως προαναφέραμε, η άσκηση νομικής και πολιτικής πίεσης μέσω της στρατηγικής μας είναι απαραίτητο στοιχείο συνολικής επίλυσης του ζητήματος. Εμείς θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή όλων. Αν για οποιοδήποτε λόγο η προσέγγιση του Γραφείου μας δεν σας καλύπτει, απευθυνθείτε σε άλλον από τους εκλεκτούς συναδέλφους που δραστηριοποιούνται, θα είμαστε και πάλι συνοδοιπόροι με κοινά συμφέροντα. Είναι όμως απαραίτητο να εκφραστεί η φωνή του καθενός δυναμικά και διεκδικητικά και αυτό, στο στάδιο που βρισκόμαστε, μπορεί να γίνει μόνο με άσκηση νομικής πίεσης.

·         Δεν έχω συγκεντρώσει όλα τα χαρτιά. Να περιμένω ή να στείλω ό,τι έχω;

o   Αν τα βασικά υπάρχουν (σύμβαση, λογαριασμός ΔΕΗ εκκαθαριστικός) μπορείτε να στείλετε ώστε να αρχίσει η επεξεργασία των δεδομένων και να επιδώσουμε εξώδικο. Τα υπόλοιπα μας τα στέλνετε σε δεύτερο χρόνο. Από την άλλη, αν λείπει κάτι βασικό για να διαμορφώσουμε εικόνα της περίπτωσης, καλύτερα να τα λάβουμε όλα μαζί.

·         Υπάρχει προθεσμία; Πιέζει ο χρόνος;

o   Καταρχήν όχι. Πάντως, όσο πιο γρήγορα και συντονισμένα κινηθούμε (όλοι μας) τόσο πιο σύντομα θα δούμε αποτελέσματα.

·         Θα λάβω αντίγραφο του εξωδίκου / της αίτησης / της αγωγής;

o   Στη διάθεσή σας θα είναι οποιοδήποτε αντίγραφο χρειαστείτε ή επιθυμείτε, σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

·         Γιατί ζητάτε το εκκαθαριστικό μου; Υπάρχει πρόβλημα αν δεν το στείλω;

o   Το εκκαθαριστικό το ζητάμε για να αντλήσουμε επιχειρήματα στο πλαίσιο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων. Αν δεν επιθυμείτε να το στείλετε, δεν τίθεται ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα έγγραφα και οι πληροφορίες που δεχόμαστε καταλαμβάνονται από την υποχρέωση εχεμύθειας που προβλέπει το άρθρο 49 Ν.Δ. 3026/1954 (Κώδικας Περί Δικηγόρων).

·         Πότε θα ξεκινήσετε τις ενέργειες;

o   Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα αποσταλούν τα πρώτα εξώδικα και θα κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να καλυφθούν όλοι οι συμμετέχοντες.

—Νέος σύλλογος “πληττομένων” ιδιοκτητών στα φωτοβολταϊκά

Ένας νέος σύνδεσμος που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους ιδιοκτήτες οικιακών φωτοβολταϊκών που έχουν πληγεί από το new deal ιδρύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για την “Πανελλήνια Ένωση Πληττόμενων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά” η οποία φιλοδοξεί να συμβάλλει “στην κοινή προσπάθεια των παραγωγών για τη διάσωση των επενδύσεών” τους.

Βασικά μέσα μας για την επίτευξη των σκοπών τους αναφέρουν ότι θα είναι τόσο η αξιοποίηση των πλέον ενδεδειγμένων, αξιόπιστων και σοβαρών νομικών ενεργειών, όσο και ενεργοποίηση στον κοινό αγώνα του συνόλου των παραγωγών.

Στους τελευταίους απευθύνουν Ανοικτή Πρόσκληση σε κοινό αγώνα μέσα από τον διαδικτυακό τόπο http://peppief.blogspot.gr/2014/05/blog-post_22.html.

—Συνάντηση ΠΑΣΥΦΩΣ στο ΥΠΕΚΑ

Την προηγούμενη Παρασκευή 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Στέγης ΠΑΣΥΦΩΣ (www.oikopv.gr), με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κύριο Μαθιουδάκη και το διευθυντή του γραφείου του Υπουργού ΠΕΚΑ, παρουσία του νομικού μας συμβούλου κ. Ηλία Κολλύρη.

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΥΦΩΣ ο γγ γραμματέας του ΥΠΕΚΑ παραδέχθηκε την αδικία της ρύθμισης ωστόσο δεν αναγνώρισε τον κοινωνικό χαρακτήρα των επενδύσεων στα οικιακά φωτοβολταϊκά και δεν δεσμεύτηκε για διόρθωση της “αδικίας”.

Ο ΠΑΣΥΦΩΣ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν μαζικά οι προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια, ενώ προγραμματίζονται άμεσες συναντήσεις με τους εκπροσώπους ενέργειας όλων των υπολοίπων κομμάτων, με σκοπό τη σωστή κι ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους καθώς και την εξεύρεση δίκαιης και ολοκληρωμένης λύσης από την “πιθανή επόμενη συγκυβέρνηση που θα προκύψει”.

Μάλιστα ο ΠΑΣΥΦΩΣ κάλεσε τα μέλη του να τιμωρήσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην κάλπη της προηγούμενης Κυριακής.

“Προγραμματίζουμε επίσης την ανάδειξη του θέματος μέσω των ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ” καταλήγει η ανακοίνωση.

econews

Σχόλια