Τρεις αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Οι έρευνες της αποστολής Blue Dot

0
6

Ένα διαστημόπλοιο Soyuz που εκτοξεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης (28/5) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν συνδέθηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (29/5).

Επιβάτες του σκάφους ήταν ο αστροναύτης της ESA Αλεξάντερ Γκερστ και το πλήρωμα του Expedition του 40/41, οι οποίοι θα ζήσουν και θα εργαστούν στο διάστημα για τους επόμενους έξι μήνες.

Μαζί με τον Αλεξάντερ πέταξαν ο Ρώσος κοσμοναύτης Μαξίμ Σουράγιεφ και ο αστροναύτης της NASA Γκρέγκορυ Ριντ Γουάισμαν, αποδεικνύοντας την αξία της διεθνούς συνεργασίας στο διάστημα.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-09M εκτοξεύθηκε από το Μπαϊκονούρ στις 21:57 ώρα Ελλάδας στις 28 Μαΐου και έφθασε σε τροχιά εννέα λεπτά αργότερα. Μετά από τέσσερις τροχιές γύρω από τη Γη, το Soyuz τους έφτασε στη μονάδα Rassvet του Σταθμού για πρόσδεση.

Το Soyuz προσδέθηκε όπως είχε προγραμματιστεί στις 03:44 ώρα Ελλάδας και η καταπακτή άνοιξε στις 05:52 ώρα Ελλάδας. Τους κοσμοναύτες υποδέχτηκαν οι Αλεξάντερ Σκβορτσόφ και ‘Ολεγκ Αρτέμιεφ καθώς και ο αστροναύτης της NASA Στίβεν Σουάνσον, οι οποίοι θα μοιραστούν μέρος της αποστολής ως μέλη του Expedition 39/40.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας στο Σταθμό, ο Αλεξάντερ και οι νεοαφιχθέντες θα εξοικειωθούν με το νέο τους σπίτι πριν ξεκινήσει το πλήρες πρόγραμμα της έρευνας και των τεχνικών δραστηριοτήτων.

—Η αποστολή του Αλεξάντερ Γκέρστ

Η αποστολή του Αλεξάντερ διάρκειας 166-ημερών ονομάζεται Blue Dot, μετά την περιγραφή της Γης από τον Αμερικανό αστρονόμο Καρλ Σαγκάν ως «μια αχνή μπλε κουκκίδα», όπως φαίνεται σε μια φωτογραφία που έχει ληφθεί από το σκάφος Voyager της NASA έξι δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

Η αποστολή περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο επιστημονικό πρόγραμμα.

—Ο ηλεκτρομαγνητικός φούρνος αιώρησης

Τα πειράματα θα καλύψουν τη φυσική υλικών, την ανθρώπινη φυσιολογία, τη βιολογία ακτινοβολίας, την ηλιακή έρευνα, τη βιοτεχνολογία, τη φυσική των ρευστών και της αστροφυσικής, μαζί με μια σειρά τεχνολογικών επιδείξεων.

Ένα σημαντικό πείραμα της αποστολής Blue Dot είναι ο ηλεκτρομαγνητικός φούρνος μετεωρισμού. Το πείραμα θα διενεργηθεί  με σκοπό τη βελτίωση των βιομηχανικών διεργασιών χύτευσης και επιτρέπει τη λεπτότερη και πιο ευαίσθητη χύτευση των μετάλλων.

Με την αιώρηση λιωμένου μετάλλου σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, οι επιστήμονες μπορούν να αποκτήσουν πολύ πιο ακριβείς μετρήσεις των χαρακτηριστικών του μετάλλου από ό,τι είναι δυνατόν στη Γη όπου οι μετρήσεις επηρεάζονται συνήθως από το δοχείο που τα περιέχει.

Σχόλια