Η Ευρώπη αντί για τις εγχώριες ΑΠΕ στρέφεται σε Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική

0
13

Η Ευρώπη σκοπεύει να βασίσει την ενεργειακή της ασφάλεια σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, μετά τη διατάραξη των σχέσεων με τη Ρωσία, αγνοώντας ουσιαστικά τις εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως βασική επιλογή ενεργειακής απεξάρτησης.

Η έκθεση για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ενεργειακής Ασφάλειας που δημοσιοποιήθηκε χθες “μεταθέτει την εξάρτηση από τη Ρωσία σε άλλες (ασταθείς) γεωγραφικές περιοχές” όπως σημειώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA),Τζάστιν Γουίλκς.

Σύμφωνα με την EWEA, η θέσπιση ενός πιο φιλόδοξου και δεσμευτικού σε εθνικό επίπεδο στόχου για τις ΑΠΕ, από 27% που έθεσε η Κομισιόν στο 30% μαζί με υψηλότερα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να περιορίσουν τρεις φορές την εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Σε οικονομικούς όρους αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 260 δισ. Ευρώ από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

“Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είδαμε στην Ουκρανία να επικρατεί χάος, αλλά και την έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ η οποία προειδοποιεί για την ανάγκη επενδύσεων στις ΑΠΕ ώστε να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή. Οι περιστάσεις ανάγκασαν τους ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν τη στάση τους. Τώρα πρέπει να δράσουν για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής στα χρόνια που έρχονται” πρόσθεσε ο Γουίλκς.

“Η μετάβαση στις ΑΠΕ και ειδικότερα στα αιολικά είναι απαραίτητη, το νωρίτερο δυνατό. Οι επικεφαλής των κρατών-μελών μπορούν να ξεκινήσουν θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους ΑΠΕ για το 2030 οι οποίοι εξασφαλίζουν την πραγματική ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία” κατέληξε.

Η Ευρώπη εισάγει το 92% του αργού πετρελαίου, το 66% του φυσικού αερίου, το 42% των στερεών καυσίμων και το 40% των πυρηνικών καυσίμων σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ενεργειακή εξάρτηση κόστισε στην ΕΕ 545 δισ. Ευρώ το 2012. Το 2010 ακόμα, οι ΑΠΕ συνολικά εξοικονόμησαν 30 δισ. Ευρώ από εισαγωγές καυσίμων.

econews

Σχόλια