Φ/Β: πλαφόν ισχύος, δεύτερο μετρητή και Τέλη ΥΚΩ-ΕΤΜΕΑΡ ζητά για net-metering ο ΣΠΕΦ

2
258

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης του πορίσματος της ειδικής ομάδας εργασίας του ΥΠΕΚΑ για το net-metering, o Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) επισημαίνει ότι πρέπει να επιβληθεί πλαφόν ισχύος 10 kWp στα φωτοβολταϊκά που θα μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα.

Επίσης,  ο ΣΠΕΦ ζητά οι αυτοπαραγωγοί να μην απαλλαγούν από τα τέλη ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, ενώ τάχθηκε κατά του «εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού».

Αναλυτικότερα, ο ΣΠΕΦ αναφέρει:

«O ενεργειακός συμψηφισμός (net – metering) ως όχημα προσθήκης νέας Φ/Β ισχύος στο σύστημα ή ισοδύναμης αφαίρεσης κατανάλωσης, τεχνικά δεν «ξεφεύγει» των γνωστών περιορισμών ηλεκτροπαραγωγικής υπερδυναμικότητας που αφορούν τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Η διασύνδεση των παραγωγών net-metering στο δίκτυο το οποίο καθημερινά χρησιμοποιούν αμφίδρομα και ως αποθήκη ηλεκτρισμού προς κάλυψη των ετεροχρονισμών και της αναντιστοιχίας σε πραγματικό χρόνο της παραγωγής με την κατανάλωση τους, τους καθιστά το ίδιο ευάλωτους στις κρίσιμες ισορροπίες του ισοζυγίου ισχύος.

Η μακροσκοπική θεώρηση πως οι υπό το net-metering Φ/Β παραγωγοί παράγουν σε συγκεκριμένο χρονικό όγκο ελέγχου το ρεύμα που καταναλώνουν, υπεραπλουστεύει επικίνδυνα σειρά κρίσιμων παραμέτρων για την ισορροπία αλλά και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Με άλλα λόγια αν όλο το περιβάλλον σύστημα και δίκτυο στο οποίο διασυνδέονται και αδιάλειπτα χρησιμοποιούν δεν είναι ευσταθές και αποδοτικό, ούτε εκείνοι θα μπορέσουν αντίστοιχα να απολάβουν τα οφέλη των συστημάτων αυτών, αφού οι αναγκαστικές αποζεύξεις (λόγω υπερπροσφοράς ισχύος ή υπερφόρτωσης των γραμμών) του παραγωγικού τους σκέλους, θα απομειώνουν την παραγωγή καταλήγοντας τους εν τέλει σε απλούς καταναλωτές.

Επιπλέον το εκ των ανωτέρω λόγων φαινόμενο των «τυχαίων» αναγκαστικών αποζεύξεων από τους inverters θα επεκτεινόταν και σε άλλες Φ/Β εγκαταστάσεις του δικτύου (π.χ. σε γειτονικά οικιακά Φ/Β συστήματα), αφού στην μέση και χαμηλή τάση δυνατότητα επιλεκτικών αποζεύξεων στην λογική του “last-in first-out” από τον διαχειριστή δεν υπάρχει.

Υπό το φως αυτό κρίνεται επιβεβλημένη η επιβολή πλαφόν 10 kWpστις Φ/Β εγκαταστάσεις netmetering αλλά και συνολικά η ανάπτυξη τους στην χώρα εντός των πλαισίων του εθνικού στόχου.

Αυτά θα λειτουργήσουν προστατευτικά για την αγορά αλλά και για την ανάπτυξη της μέγιστης διασποράς, έως ότου αναδειχθούν όλα τα κρίσιμα σημεία του εγχειρήματος και του νέου τοπίου που θα δημιουργήσει.

Η ίδια θεώρηση διέπει και τις οικονομικές πτυχές διατήρησης ενός ευσταθούς, επαρκούς, αποδοτικού και κατάλληλα εφοδιασμένου με υποδομές συστήματος και δικτύου.  Εν γένει το κόστος ανάπτυξης και συντήρησης των υποδομών αυτών, τις οποίες οι παραγωγοί net–metering αδιάλειπτα θα χρησιμοποιούν, επιμερίζεται στις διακινούμενες προς κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο Κιλοβατώρες.

Αν ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών μετατραπεί σε παραγωγούς net-metering, οπότε συμψηφιστικά στον χρονικό όγκο ελέγχου επειδή το λογιστικό αποτύπωμα κατανάλωσης φαίνεται μηδενικό απαλλάσσεται της καταβολής του αντιστοιχούντος μεριδίου κόστους για το δίκτυο, παρότι σε πραγματικό χρόνο η διακίνηση kWh ήταν απείρως μεγαλύτερη, το κόστος συντήρησης των υποδομών αυτών θα επιμερίζεται ολοένα και σε λιγότερους καταναλωτές αυξάνοντας έτσι το κόστος γι’ αυτούς ή άλλως τα ελλείμματα του διαχειριστή.   Κάτι τέτοιο προφανώς δεν θα ήταν βιώσιμο.

Η ύπαρξη λοιπόν και δεύτερου μετρητή ώστε η χρέωση των τελών δικτύου να άπτεται ακριβοδίκαια των απορροφώμενων σε πραγματικό χρόνο kWh (και όχι του πλασματικού διαφορικού στον χρονικό όγκο ελέγχου αποτελέσματος) είναι εύστοχη.  Η μη απαλλαγή τέλος των εγκαταστάσεων net-metering από τα τέλη ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, που άπτονται ευρύτερων ενεργειακών πολιτικών Εθνικής και Ευρωπαϊκής εμβέλειας, για το σύνολο της κατανάλωσης τους είναι εξίσου επιβεβλημένη.

Μετά τα παθήματα του παρελθόντος, οι όποιες πολιτικές χαράσσονται στο εξής, πρέπει επιτέλους να μην δημιουργούν ελλείμματα και εκ των προτέρων ορατές αστοχίες, ροκανίζοντας έτσι την ευστάθεια όσων με θυσίες επιτεύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ειδικά στις ΑΠΕ.  Η επιφανειακή δικαιολογία της παροχής δήθεν περίσσειας ενέργειας που θα χαρίζεται στο δίκτυο και άρα θα ενισχύει τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ μέσω σχετικής οικονομικής αντιπαροχής δεν πείθει, αφού ο ετήσιος κύκλος συμψηφισμού αποκλείει ορθά και εύλογα τις υπερδιαστασιολογήσεις των εν λόγω εγκαταστάσεων και συνεπώς την ύπαρξη περίσσειας ενέργειας.

Ως προς το «εικονικό» ή «virtual» netmetering, το οποίο θα απειλούσε να εκτροχιάσει και να απορρυθμίσει τεχνικά πλήρως την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αθρόας προσθήκης νέας εγκατεστημένης Φ/Β ισχύος, ο Σύνδεσμος μας έχει εξ’ αρχής τοποθετηθεί αρνητικά.

2 Σχόλια

 1. ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΝΕΙ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΠΕΤΑΕΙ ΠΕΤΡΕΣ

  Κύριε Λουμάκη του ΣΠΕΦ, για άλλη μία φορά, όπως σε κάθε ανακοίνωση σας αποδεικνύετε το ρόλο σας. Το μόνο που καταφέρνετε σε κάθε ανακοίνωση σας είναι να επιβεβαιώνετε τα όσα κατά καιρούς σας καταμαρτυρούν. Είναι φανερός πλέον ο τρόπος που ενεργείτε κατά των φωτοβολταϊκών. Και συγκεκριμένα, πρώτα εσείς έρχεσθε να προτείνετε, στη συνέχεια το ΥΠΕΚΑ το ασπάζεται, και τέλος αυτό πραγματοποιείται.

  Αυτή η αμφίδρομη σχέση είναι προκλητική. Έχει δοκιμασθεί πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι σαν να είσθε άτυπο «Γραφείο Τύπου» του ΥΠΕΚΑ. Και καλά εσείς τη «δουλειά σας» κάνετε, αλλά το ΥΠΕΚΑ τι ρόλο παίζει;

  Και σε επιβεβαίωση των όσων σας καταμαρτυρούν αναφέρουμε συγκεκριμένα γεγονότα.
  • Είστε ο πρώτος που προτείνατε τον περιορισμό ισχύος του NET METERING, και ω!!!!!! του θαύματος το ΥΠΕΚΑ βάζει όριο τα 10 kW.
  • Είστε ο πρώτος που προτείνατε την επιβάρυνση του NET METERING με «άλλες χρεώσεις», και ω!!!!! του θαύματος το ΥΠΕΚΑ το αποδέχεται και αυτό.
  • Είστε αυτός που ζητήσατε επίμονα την φορολόγηση των οικιακών Φ/Β και πάλι ω!!!! του θαύματος και αυτό εγένετο πραγματικότητα με το κούρεμα ταριφών στο διαβόητο «new deal», παρά τις μέχρι την εκείνη τη στιγμή διαβεβαιώσεις της πολιτείας ότι τα «οικιακά φ/β δεν αποτελούν επιχείρηση, υπογράφουν σύμβαση συμψηφισμού και έχουν κοινωνικό χαρακτήρα».
  • Μπορούμε να αναφέρουμε και άλλα πολλά αλλά δεν χρειάζεται, γιατί ο ρόλος σας είναι πρόδηλα γνωστός.

  Το ερώτημα φυσικά είναι, ποιος ο λόγος που εσείς παίζετε αυτό το ρόλο;;;; Τι εξυπηρετεί τους λίγους παραγωγούς που εκπροσωπείτε;;;; και είναι άραγε σε γνώση των μελών σας όλα αυτά που κάνετε;;;;

  Καλό θα ήταν να γνωστοποιήσετε εσείς προσωπικά (που πήρατε και επιδότηση από τον αναπτυξιακό) για τα φωτοβολταϊκα σας τι μειώσεις έχετε υποστεί από το New Deal και τι IRR έχετε;;;; Γιατί σε αντίθεση με όσα λέτε «να έχουν όσοι περικόπτονται ένα IRR που θα είναι παρόμοιο» εμείς μπορούμε να αναφερθούμε σε πάρα πολλά παραδείγματα περικοπών της τάξης του 40% στα οικιακά που αφήνουν τον κύριο του συστήματος με σχεδόν μηδενικό ή μονοψήφιο IRR αφού αν προστεθούν δάνεια που έχουν λάβει, είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν τα 20 έτη για να κάνουν απόσβεση.

  Επίσης καλό θα είναι να απαντήσετε για τη φημολογούμενη «συγκατάθεση» σας στις Ε.Ε. μιας φέρεστε να έχετε δώσει την αιτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση «έγκριση» εκ μέρους των παραγωγών για το New Deal. Φέρεσθε δηλαδή εσείς με 150 μέλη (που αμφιβάλουμε αν ξέρουν τι κάνετε) να έχετε δώσει τη «συγκατάθεση» των 55.000 παραγωγών (οικιακών, αγροτικών, ΜΔΝ, 20 ως 500 kWp, και μεγάλων Φ/Β) για την προαπαιτούμενη από το μνημόνιο και την Ε.Ε.: «προϋπόθεση να γίνει περικοπή ταριφών για κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ΜΟΝΟ εφόσον εκφράσουν συγκατάθεση τους οι παραγωγοί».

 2. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ

  Κύριε Λουμάκη, Διερωτόμαστε ποιος ο λόγος να παίρνετε θέση επί παντός επιστητού;;; Τι έχουν να χάσουν οι παραγωγοί που εκπροσωπείτε από την εφαρμογή του NET METERING;;;

  Μήπως φοβάστε ότι θα επιβαρυνθεί ο ΛΑΓΗΕ;;; Φυσικά όχι. Αφού ξέρετε ότι ο πρωτοποριακός θεσμός του NET METERING (που εφαρμόζετε σε πολλές χώρες) δεν επιβαρύνει με έξοδα τον Λειτουργό ενέργειας, μιας και ο ενεργειακός συμψηφισμός γίνεται ανάμεσα στις παραγόμενες και καταναλισκόμενες kWh και δεν περιλαμβάνει χρηματική αποζημίωση. Φυσικά δεν σας ενδιαφέρουν τα εκατοντάδες νοικοκυριά που στενάζουν στις σημερινές οικονομικές συνθήκες έχοντας καθημερινό κίνδυνο να αποσυνδεθεί η ΔΕΗ τους, να βρουν μια λύση που θα τους απαλλάσσει από το βραχνά του λογαριασμού της ενέργειας, και αυτοί με τη σειρά τους να συμβάλουν στους στόχους της χώρας για παραγωγή καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, με πολλές μικρές μονάδες. Μιας χώρας που είναι ευλογημένη να έχει Ήλιο και Αέρα δωρεάν.

  Προβάλετε τον ισχυρισμό της αποσταθεροποίησης του δικτύου. Πως;;;; όταν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας θα καταναλώνεται επί τόπου από τον παραγωγό, με μόνο την περίσσεια να εγχέεται στο σύστημα. Μήπως πολλά μικρά συστήματα NET METERING που θα είναι διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια, αντίθετα αντί να επιβαρύνουν στο σύστημα θα το ελαφρύνουν;;;;

  Η χώρα με βάση τις μελέτες ειδικών έχει με το ισχύον σύστημα τη δυνατότητα να απορροφήσει άλλα 4 GW παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. Και αυτό χωρίς να ενισχυθούν τα καλώδια και να χρειαστούν έργα υποδομής.

  Γιατί να μπει πλαφόν στον ενεργειακό συμψηφισμό;;; Τι έχουν να χάσουν οι παραγωγοί μέλη σας;;; Γιατί μόνο 10 kWp;;; Μια μικρο-μεσαία επιχείρηση θα πρέπει να εμποδιστεί να κάνει αυτοπαραγωγή παραπάνω kW αν αυτό απαιτούν οι ανάγκες της;;;

  Πως θα καλυφθούν οι στόχοι του 2020 (για 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ) για να μη πούμε του 2050 (για 50% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ), για τα οποία η Πολιτεία είναι δεσμευμένη και υπόλογη να τα υλοποιήσει βάζοντας εμπόδια στη τοποθέτηση νέων ΑΠΕ;;; Σας υπογραμμίζουμε η Γερμανία ανακοίνωσε την επίτευξη τον Μάϊο 2014 την παραγωγή 75% ενέργειας από ΑΠΕ.

  Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας όσα είπατε ενώπιον των μελών της «Διαρκούς Επιτροπής ανταγωνισμού και Εμπορίου» της Βουλής των Ελλήνων:
  • Να μη ξαναβάλει κανείς άλλος Φ/Β,
  • Να φορολογηθούν όλοι οι μικροί επενδυτές για να μπορεί να πληρώνεστε οι μεγάλοι παραγωγοί (Επιδοτήσεις, τιμές κ.λ.π.) και ….. για όλους τους άλλους «Γαία πυρί μειχθήτω»;;;

  ΚΡΕΙΤΟΝ ΤΟΥ ΛΑΛΛΕΙΝ, ΣΙΓΑΝ

  Τελικά εσείς τι εκπροσωπείτε;;; Άλλοι σύνδεσμοι με παραγωγούς ενέργειας παρόμοιους με τους δικούς σας, διαφωνούν ριζικά με όλες τις απόψεις σας. Και δεν αδιαφορούν για την τύχη των πολλών και μικρών.

  Είσθε εκτός τόπου και χρόνου. Με παλαιομοδίτικες μεθόδους, (εποχές και μέθοδοι που έφεραν τη χώρα σε αυτό το οικονομικό χάος) εξακολουθείτε να προκαλείτε το κοινό αίσθημα.

  Κύριε Λουμάκη, το αγαθό της ηλιακής ενέργειας δεν είναι μόνο δικό σας προνόμιο. Έχετε οχυρωθεί πίσω από προνομιακές μεταχειρίσεις και δεν αφήνετε ούτε τα «ψίχουλα» για κανέναν άλλο.

Comments are closed.