Αρχαίο διαστημικό «τρακάρισμα» γέννησε το μετέωρο του Τσελιαμπίνσκ

0
21

Η σύγκρουση δύο αστεροειδών στο διάστημα πριν από 290 εκατομμύρια χρόνια γέννησε το μετέωρο που καταρρίφθηκε στο Τσελιαμπίνσκ της Σιβηρίας τον Φεβρουάριο του 2013.

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tohoku της Ιαπωνίας, το μετέωρο του Τσελιαμπίνσκ ήταν μέρος ενός αστεροειδούς διαμέτρου 100 μέτρων (και όχι δύο χιλιομέτρων όπως υποστήριζαν παλαιότερες έρευνες).

Υποστηρίζουν ότι αυτός ο αστεροειδής συγκρούστηκε πριν από 290 εκατομμύρια χρόνια με έναν μεγαλύτερο αστεροειδή διαμέτρου 15ο μέτρων, με ταχύτητα από 1.440 ως  5.400 χλμ/ώρα. Εικάζουν ότι το μετέωρο του Τσελιάμπίνσκ, διαμέτρου 2ο μέτρων, αποτελεί θραύσμα αυτής της σύγκρουσης, που εκτροχιάστηκε, χάνοντας την επαφή του με το μητρικό του μετέωρο με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να καταλήξει στη Γη.

Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι η σύγκρουση δεν προκάλεσε την πτώση στη Γη παρά μόνο «γέννησε» το μετέωρο.

—Ο ιαδεΐτης

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα βασιζόμενοι στις συγκεντρώσεις ιαδεΐτη σε υαλώδεις «αρτηρίες» εντός των δειγμάτων που εξετάστηκαν. Πρόκειται για ένα ορυκτό της ομάδας των πυροξένων (οικογένεια πυριτικών ορυκτών) που βρίσκονται στη σύσταση πολλών πετρωμάτων, συχνά ως θεμελιώδη ορυκτολογικά συστατικά.

Ο ιαδεΐτης μπορεί να παραχθεί υπό εξαιρετικά υψηλές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας, όπως αυτές που δημιουργεί η σύγκρουση με έναν άλλο αστεροειδή. Η μελέτη του σχήματος και της δομής των κρυστάλλων ιαδεΐτη τους βοήθησε να εκτιμήσουν το μέγεθος, τη θερμοκρασία και τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Σημειώνεται ότι η έκρηξη του Τσελιαμπίνσκ ήταν ισχύος αντίστοιχης με 40 πυρηνικές βόμβες όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα. Η λάμψη της έκρηξης, δεκάδες φορές πιο έντονη από τη λάμψη του Ήλιου, προκάλεσε εγκαύματα σε ανθρώπους που βρίσκονταν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της πτώσης του.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

econews

Σχόλια