Μπορεί να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη; H απάντηση απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο

0
5

Σε μια δημοκρατία που σέβεται τον εαυτό του, επιστημονική πρόοδος θα πρέπει να προσφέρονται στους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο η πρωτοβουλία ΓεωΣυναντήσεις διοργανώνει δημόσιες διαλέξεις, ανοικτές στο κοινό.

Η αποψινή «διάσκεψη» (27/05, 19:30) ασχολείται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και των επιπτώσεων της: κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών. Επίσης, θα συζητηθούν διάφορες ενεργειακές επιλογές για ένα «πράσινο» μέλλον.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, Αθήνα).

—Οι ομιλητές

Τις ομιλίες θα κάνουν ο Jean Jouzel, Κλιματολόγος, Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (CEA) και
Αντιπρόεδρος της GIEC (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή) και ο Χρήστος Ζερεφός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος (IO3C).

Ο Jean Jouzel, ένας από τους παγκοσμίως γνωστότερους κλιματολόγους και ειδικούς των παγετώνων, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, με το Χρυσό Μετάλλιο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, με το βραβείο Νόμπελ το 2007 μαζί με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) αλλά και με το βραβείο Vetlesen τον Φεβρουάριο του 2013.
Αντιπρόεδρος της GIEC και διευθυντής του Ινστιτούτου Pierre Simon Laplace, μπόρεσε να εισχωρήσει στα μυστικά των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας και να εξαγάγει δεδομένα απαραίτητα για τη γνώση του παρελθόντος και για το μέλλον του πλανήτη Γη.

Ο Χρήστος Ζερεφός διευθύνει το «Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας» της Ακαδημίας Αθηνών. Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένες εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση του στρώματος του όζοντος στις οποίες συμμετείχε, οδήγησαν στην επιτυχία του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Είναι επίσης διεθνώς γνωστός για τις επιστημονικές του εργασίες και για τη συμμετοχή του στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία τιμήθηκε με το Nobel Ειρήνης 2007.

Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Πρόεδρος του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος και από το 2013 Διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού National Geographic. Είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της International Academy of Astronautics και πολλών άλλων Ακαδημιών και επιστημονικών Ιδρυμάτων.

Σχόλια