Ευρωβουλευτές: ποιοι εκλέγονται – Αντιπροσωπεία χωρίς περιβαλλοντικό πρόσημο

0
95

Παιδιά του κομματικού σωλήνα, ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφους, νεόκοπους τηλεοπτικούς αστέρες, κομματικά τοτέμ, συμβολικές υποψηφιότητες: απ΄ όλα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία που εκλέγεται από τις πρόσφατες Ευρωεκλογές εκτός από ανθρώπους που θα της προσέδιδαν θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Οι διασπασμένοι Οικολόγοι έμειναν εκτός, και μαζί τους ο Νίκος Χρυσόγελος, όπως και ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (κατέβηκε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος είχε να επιδείξει σειρά παρεμβάσεων σε ζητήματα μείζονος σημασίας με μικρή κάλυψη από τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης: σπόροι, μεταλλαγμένα, ρύπανση, Σκουριές, fast track σε περιοχές Natura κ.ά.

Το ελληνικό πολιτικό σώμα απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι δεν το ενδιαφέρουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Την ψήφο -ή για να το θέσουμε καλύτερα, τη σταυροδοσία- φαίνεται ότι καθόρισαν οι κομματικές γραμμές, οι ανούσιοι συναισθηματισμοί, η τυχαιότητα και πάνω απ” όλα η προβολή της οποίας έτυχαν τώρα ή στο παρελθόν ορισμένοι υποψήφιοι από τα Μέσα Ενημέρωσης, συχνά για λόγους ανεξάρτητους από την πολιτική τους δράση.

Κανείς δεν θα μπορούσε να περιμένει τίποτα περισσότερο από κοινωνία που δεν έχει λύσει βασικά προβλήματα της συμβίωσης όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, που χτίζει αυθαίρετα για τα παιδιά της, που ρυπαίνει ανεξέλεγκτα, που δεν σέβεται το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, που δεν έχει λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, που εκτρέπει ποτάμια, που επενδύει στην ανανεώσιμη ενέργεια όταν μυρίζεται εύκολο κέρδος.

—Ποιοι προηγούνται:

Από τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και με διαφορά είναι η σημαία του κόμματος, ο Μανώλης Γλέζος, με 134.280 σταυρούς (έως στις 8 μ.μ. χθες). Ακολουθούν οι πρώην βουλευτές (παραιτήθηκαν) Σοφία Σακοράφα με 87.593 και Δημήτρης Παπαδημούλης με 59.476, η συνδικαλίστρια και θύμα άγριας επίθεσης Κωνσταντίνα Κούνεβα με 52.871 και οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος με 51.950 και Κωνσταντίνος Χρυσόγονος με 43.124 σταυρούς. Με αυτούς ολοκληρώνεται η εξάδα που εκλέγεται και όπως βλέπουμε, οι τρεις από τους έξι (οι δύο πανεπιστημιακοί και η κ. Κούνεβα) δεν προέρχονται από τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής βρίσκεται στην έβδομη θέση με 41.559 σταυρούς, ακολουθεί ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου (41.113) και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μηλιός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (34.310). Ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης συμπληρώνει τη δεκάδα με 31.730 σταυρούς.

Η επίσης πολύ αξιόλογη υποψηφιότητα του Νίκου Ξυδάκη βρέθηκε εκτός δεκάδας.

Στη Νέα Δημοκρατία προηγείται η δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη με 67.705 σταυρούς. Ακολουθούν η Ελίζα Βόζεμπεργκ με 66.649, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (βουλευτής που παραιτήθηκε) με 66.470, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κύρτσος με 65.270 και τη λίστα των εκλεγμένων κλείνει ο πρώην ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης με 49.246 σταυρούς. Στην έκτη θέση βρίσκεται η ευρωβουλευτής (εκλεγμένη με τον ΛΑΟΣ) Νίκη Τζαβέλλα (42.730) και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Γιώργος Αμυράς (36.910). Μεταξύ των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. μόνο ο κ. Κεφαλογιάννης προέρχεται από τα στελέχη του κόμματος.

Οι τρεις ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι οι Ελευθέριος Συναδινός με 26.878 σταυρούς, Λάμπρος Φουντούλης με 25.754 (πατέρας ενός από τα δύο μέλη της Χ.Α. που δολοφονήθηκαν στο Ν. Ηράκλειο) και Γιώργος Επιτήδειος με 24.956. Οι Ελ. Συναδινός και Γ. Επιτήδειος είναι αντιστράτηγοι εν αποστρατεία.

Στην «Ελιά» προηγείται η Εύα Καϊλή με 31.387 σταυρούς, ενώ για τη δεύτερη έδρα γίνεται μονομαχία μεταξύ του πρώην υπουργού Παντελή Καψή (30.939) και προερχομένου από την ευρύτερη Κεντροαριστερά και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη (30.078). Κι εδώ βλέπουμε μία «αναμέτρηση» μεταξύ του κ. Καψή που εκφράζει το άνοιγμα της «Ελιάς» και του κ. Ανδρουλάκη, που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί η Συλβάνα Ράπτη με 27.177 σταυρούς.

Στο «Ποτάμι», μπροστά με μεγάλη διαφορά είναι ο καθηγητής πανεπιστημίου Γιώργος Γραμματικάκης, με 22.413 σταυρούς, ενώ τη δεύτερη έδρα κερδίζει ο Μιλτιάδης Κύρκος (γιος του Λεωνίδα Κύρκου) με 9.356 σταυρούς έναντι του Βασίλη Δοσούλα που έχει 8.475 σταυρούς.

Οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα είναι οι Κώστας Παπαδάκης (29.891 σταυρούς) και Σωτήρης Ζαριανόπουλος (28.511).

Στο νήμα θα κριθεί η μία ευρωβουλευτική θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς ο πρώην βουλευτής Νότης Μαριάς προηγείται με 10.996 σταυρούς, αλλά με τον καθηγητή Γιώργο Ρωμανιά να ακολουθεί με 10.804 σταυρούς. Ακολουθεί η κ. Ζωή Γεωργαντά με 9.481 ψήφους.

Το σύστημα της Singular Logic, μετά την ενσωμάτωση του 20%, τροφοδοτείται κυρίως από τμήματα της Περιφέρειας Αττικής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από την ενσωμάτωση του 20% έλειπαν εκλογικά τμήματα από τον Πειραιά, δυσκολεύοντας μια πιο ασφαλή πρόβλεψη.

—Σχεδόν κανένας πρώην ευρωβουλευτής

Ριζική είναι η ανανέωση της ελληνικής ομάδας των ευρωβουλευτών καθώς ούτε ένας από αυτούς που είχαν μπει στην ευρωβουλή το 2009 και διεκδίκησαν τώρα την ψήφο των πολιτών δεν καταφέρνει να εκλεγεί, όπως τουλάχιστον φαίνεται με την ενσωμάτωση του 30%, περίπου, των σταυρών.

Μόνη εξαίρεση ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, έχει μια θητεία στην ευρωβουλή. Οχι την περίοδο που ολοκληρώνεται, αλλά την αμέσως προηγούμενη, δηλαδή την περίοδο 2004-2009, όταν και ήταν ο μοναδικός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Νίκο Χουντή, ο οποίος όπως όλα δείχνουν δεν θα ανανεώσει τη θητεία του.
ΝΔ

Πλήρης είναι η ανενέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ καθώς κανένας από όσους διετέλεσαν ευρωβουλευτές την περίοδο 2004-2009 [Μαριέττα Γιαννάκου, Ρόδη Κράτσα, Γιώργος Παπαστάμκος, Κωνσταντίνος Πουπάκης, Θεόδωρος Σκυλακάκης (προσχώρησε στην ΔΗ.ΣΥ. το 2010 και στην Δράση το 2012), Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Παπανικολάου, Γιάννης Τσουκαλάς), δεν επανεξελέγη.

Σημειώνεται ότι από τους οκτώ πρώην ευρωβουλευτές της ΝΔ μόνο η Ρόδη Κράτσα έθεσε και σε αυτές τις εκλογές υποψηφιότητα.

Ελιά

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2009, το Πασόκ είχε βγάλει οκτώ ευρωβουλευτές: τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου (τον αντικετέστησε αργότερα ο Σπύρος Δανέλλης), Συλβάνα Ράπτη, Σταύρο Λαμπρινίδη (τον αντικατέστησε λίγο αργότερα ο Δημήτρης Δρούτσας), Χρυσούλα Σαατσόγλου, Γιώργο Σταυρακάκη,  Μαριλένα Κόππα, Άννυ Ποδηματά και Κρίτωνα Αρσένη. Από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών με την Ελιά κατέβηκε στις εκλογές μόνο η Συλβάνα Ράπτη η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα επανεκλεγεί αφού τερματίζει τέταρτη. Ωστόσο, στις ευρωεκλογές αυτές κατέβηκαν υποψήφιοι και οι Κρίτων Αρσένης, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ και όπως όλα δείχνουν δεν επανεκλέγεται αλλά και η Μαριλένα Κοππά η οποία κατέβηκε με την ΔΗΜΑΡ η οποία δεν βγάζει κανέναν ευρωβουλευτή και άρα δεν εκλέγεται.

Οικολόγοι Πράσινοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στις ευρωεκλογές του 2009 είχαν ακλέξει έναν ευρωβουλευτή, τον Μιχάλη Τρεμόπουλο ο οποίος λίγο αργότερα παραιτήθηκε υπέρ του Νίκου Χρυσόγελου. Σε αυτές τις εκλογές, όμως, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

ΚΚΕ

Πλήρης η ανανέωση και στο ΚΚΕ καθώς το 2009 είχαν εκλεγεί οι Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας. Τον πρώτο αντικατέστησε ο Χαράλαμπος Αγγουράκης λίγους μήνες αργότερα, καθώς ο κ. Παφίλης συμμετείχε στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Παφίλης δεν ήταν υποψήφιος, ο κ. Τούσσας ήταν αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, ενώ σημειώνεται ότι ο κ. Αγγουράκης δυστυχώς έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή.

ΛΑΟΣ

Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή. Στις ευρωεκλογές του 2009 είχε εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, την Νίκη Τζαβέλλα και τον Θάνο Πλεύρη ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Νικόλαο Σαλαβράκο για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές. Η κυρία Τζαβέλλα σε αυτές τις ευρωεκλογές κατέβηκε με τη ΝΔ ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν καταφέρνει να επανεκλεγεί.

Η Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στέλνουν για πρώτη φορά αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα μάλλον αναμενόμενο οι 6 έδρες που θα έχουν συνολικά να μην έχουν αναφορά σε παλαιότερο ευρωβουλευτή.

Σχόλια