Ο Εγκέλαδος ταρακούνησε Λήμνο και παράλια Μικράς Ασίας – Σεισμός 6,3 Ρίχτερ

0
5

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών, στο ρήγμα της Ανατολίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια – Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια – Βορειοανατολικά της Αθήνας. O σεισμός ήταν επιφανειακός με μικρό εστιακό βάθος και προκάλεσε πανικό τόσο στην Τουρκία όπου αναφέρονται αρκετοί τραυματίες (δείτε τα σχετικά βίντεο) όσο και στη Βουλγαρία.

Στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, αλλά με δονήσεις μικρότερου μεγέθους.

—Ζημιές σε Τουρκία και Ελλάδα

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα, και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια) και είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ. Στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής έχει τραυματιστεί μια βρετανίδα τουρίστρια, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λήμνου. Στο νησί ο υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.

Σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Μιχελάκης βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δημοτικές αρχές της Λήμνου και της Σαμοθράκης, σχετικά με αναφορές ζημιών και για την κάλυψη τυχόν εκτάκτων αναγκών. Στη Λήμνο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

—Μετασεισμοί

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

econews

Σχόλια