Καταγγέλλουν την Κοντσίτα για τις πλημμύρες στη Σερβία σλάβοι πατριάρχες – 33 νεκροί

0
18

Η νίκη της Κοντσίτα Βουρστ στη Eurovision ήταν η αιτία για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τα Βαλκάνια τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας Σερβίας.

Ο Πατριάρχης Ιρινέι θεωρεί ότι οι πλημμύρες στα Βαλκάνια ήταν «μία τιμωρία από τον Θεό για τις φαυλότητές τους», αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους, του αμφισεξουαλικούς και όσους έχουν κάνει εγχείριση αλλαγής φύλου.

«Ο Θεός ξεπλένει με αυτό τον τρόπο τη Σερβία από τις αμαρτίες της», προσέθεσε.

Παρόμοια γνώμη φαίνεται να έχει και  ο πατριάρχης Μαυροβουνίου, Αμφιλόχιι, ο οποίος πιστεύει ότι οι καταστροφικές πλημμύρες ήταν προειδοποίηση και ότι οι άνθρωποι πρέπει να απορρίψουν «τις φιγούρες που μοιάζουν στον Ιησού».

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν αναφερόταν στη φιγούρα της γενειοφόρου Κοντσίτα ή αν απλώς εννοούσε ότι η φιγούρα της είναι «ειδωλολατρική».

«Ο Θεός έστειλε τις πλημμύρες για να θυμίσει στους ανθρώπους  ότι δεν πρέπει να πάνε στην άγρια πλευρά της ζωής», συνέχισε.

Μετά τη νίκη της Κοντσίτα, ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας Βλάντιμιρ Λεγκόιντα την είχε χαρακτηρίσει «βδέλυγμα» και θεώρησε τη νίκη της  ως ακόμα ένα βήμα προς την απόρριψη της χριστιανικής ταυτότητας από την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Επικριτικά σχόλια για την Κοντσίτα έχουν εκφρασθεί και σε άλλες χώρες.

—Άρση κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Πέρα από τα όσα κατάπτυστα καταλόγισαν στην Κοντσίτα οι σλάβοι ορθόδοξοι πατριάρχες η κατάσταση είναι ακόμα σοβαρή αλλά δείχνει να εξομαλύνεται.

Συγκεκριμένα τα μέλη της κυβέρνησης ομόφωνα αποφάσισαν την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, που ίσχυε από τις 15 Μαΐου και ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρότεινε να ετοιμαστεί ειδική έκθεση προς ενημέρωση της σερβικής Βουλής και των πολιτών για τα μέτρα που ελήφθησαν το διάστημα που η Σερβία ήταν αντιμέτωπη με τις πλημμύρες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί οι σοροί 33 ανθρώπων και ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι αιτία του θανάτου των 13 ήταν πνιγμός. Είναι τα ακριβή και αληθή στοιχεία που αφορούν ολόκληρη τη Σερβία, δήλωσε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Ο σέρβος πρωθυπουργός σε απευθείας σύνδεση με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News απηύθυνε έκκληση στην Ευρώπη και στον κόσμο να βοηθήσουν τη Σερβία να ξεπεράσει τη μεγαλύτερη καταστροφή από πλημμύρες και πρόσθεσε ότι το κόστος των ζημιών μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή που έπληξε ποτέ τη Σερβία, είπε ο κ. Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι δυστυχώς χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές.

—Ελληνική συμμετοχή

Το πρωί της Παρασκευής αναχώρησε από το κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πλημμύρες της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η πρώτη βοήθεια παραδόθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους εκπροσώπους του γενικού προξενείου της Σερβίας και μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» από την AirSerbia θα μεταφερθούν στις πληγείσες περιοχές.

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν σε καθημερινή βάση να παραλαμβάνουν την ανθρωπιστική βοήθεια (από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην οδό Κουντουριώτη, δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ανθρωπιστική βοήθεια, ρουχισμό και τρόφιμα συγκεντρώνει η Αγιορείτικη Εστία. Οι προσφορές αλληλεγγύης μπορούν να παραδοθούν στο βιβλιοπωλείο, Εγνατίας 109, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ μέχρι και το Σάββατο 31 Μαΐου.

Σχόλια