Έφαγε "πόρτα" ο πρώτος κλιματικός πρόσφυγας

2
57

Απορρίφθηκε από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας το αίτημα ενός άνδρα από το νησί Κιριμπάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, ο οποίος είχε ζητήσει να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας με την αιτιολογία ότι το σπίτι όπου ζούσε με την οικογένειά του απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ο Ιοάνε Τεϊτιότα υποστήριξε ότι μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία, όπου ζει από το 2007 με την οικογένειά του, προσπαθώντας να αποφύγει τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της Κλιματικής Αλλαγής στο Κιριμπάτι. Η άδειά παραμονής του στη Νέα Ζηλανδία έχει λήξει από το 2010.

Το αίτημά του είχε απορριφθεί πρωτόδικα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το δικαστήριο απέρριψε για πρώτη φορά το αίτημά του με το επιχείρημα ότι «επιστρέφοντας στο Κιριμπάτι δεν θα υπέφερε από συνεχή και συστημική παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, όπως είναι το δικαίωμα στη ζωή… ή το δικαίωμα σε επαρκή τροφή, ρουχισμό και στέγαση».

Την περασμένη εβδομάδα απορρίφθηκε και η έφεση με αποτέλεσμα ο Τεϊτιότα και η οικογένειά του να αντιμετωπίζουν ορατό πλέον το φάσμα της απέλασης.

Ο συνήγορός του υποστήριξε ότι η υπόθεση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ερμηνεία που δίνει το δικαστήριο στον ορισμό του πρόσφυγα από τον ΟΗΕ.

«Το θέμα πραγματικά είναι πώς ορίζει κανείς το διωγμό», δήλωσε στο ραδιόφωνο της Αυστραλίας ο Μάικλ Κιντ χωρίς να αποκλείσει νέα προσφυγή, αυτή τη φορά στο ανώτατο δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας ή ακόμη και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Το επιχείρημά μας εξαρχής είναι ότι υπήρξε “παθητικός διωγμός” λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης του Κιριμπάτι να προστατεύσει το δικαίωμα στη ζωή του κ. Τεϊτιότα και των παιδιών του.»

«Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς εάν επιστρέψουμε στο Κιριμπάτι, ειδικά για τα παιδιά μου. Δεν υπάρχει τίποτε για εμάς εκεί», υποστήριζε ο ίδιος ο Τεϊτιότα μιλώντας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του.

Το Κιριμπάτι (kirr-i-bas), στην γκιλμπερτιανή γλώσσα, επίσημα Δημοκρατία του Κιριμπάτι, είναι νησιωτική χώρα που συμπεριλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην Ωκεανία. Βρίσκεται ανάμεσα στην Αυστραλία και τη Χαβάη. Πρωτεύουσα είναι η ατόλη Ταράουα πάνω στην οποία βρίσκεται η πόλη Μπαϊρίκι. Το όνομα Kiribati είναι η τοπική προφορά του «Gilberts», που προέρχεται από το κύριο σύμπλεγμα νήσων στη χώρα, τα Νησιά Γκίλμπερτ , όπως επίσης και το πρώην αποικιακό όνομα, Νήσοι Γκίλμπερτ και Έλλις.

Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών ήταν οι Μικρονήσιοι. Τα νησιά ανακαλύφθηκαν το 1765 από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζον Μπάιρον ενώ από το 1892 έγιναν βρετανικό προτεκτοράτο. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τα νησιά κατελήφθησαν από τους Ιάπωνες και απελευθερώθηκαν το 1943 από τους Συμμάχους μετά τη μάχη της Ταράουα. Το Κιριμπάτι απέκτησε την ανεξαρτησία του στις 12 Ιουλίου του 1979.

2 Σχόλια

Comments are closed.