Απορρίμματα: φτιάχνουν μεγαλύτερες μονάδες για να κερδίσουν οι εργολάβοι καταγγέλλει ο Κ. Αρσένης

0
5

Ερώτηση–καταγγελία στην Κομισιόν για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης, κάνοντας λόγο για σχεδιαζόμενες μονάδες σκόπιμα υπεραυξημένης δυναμικότητας σε σχέση με τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων, με στόχο το εγγυημένο κέρδος των ιδιωτών που θα αναλάβουν την κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

“Στην αγωνία τους να εγγυηθούν το κέρδος των εργολάβων που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν και να διαχειριστούν τις μονάδες διαχείρισης απορριμάτων, η κυβέρνηση και οι περιφερειάρχες έχουν δρομολογήσει τη δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης απορριμάτων σκόπιμα υπεραυξημένης δυναμικότητας σε σχέση με τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων.

Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Κομισιόν έχει παγώσει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξαιτίας βαρύτατων παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οι πολιτικές αυτές είναι παράνομες και παράλογες. Έχουν στόχο το εγγυημένο κέρδος των ιδιωτών μέσα από τις εγγυημένες ποσότητες απορριμάτων που θα προέλθει από τη φορολόγηση των νοικοκυριών μέσα από τις επιβαρύνσεις των δημοτικών τελών.

Οι πολίτες έχουν επιλογή την Κυριακή. Θα στείλουν ένα δυνατό μήνυμα ανατροπής στην Ελλάδα και ελπίδας για την επόμενη ημέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

—Η τρόικα και οι λομπίστες

Νέα ερώτηση–καταγγελία στην Κομισιόν για τις αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων ιδιωτών έχουν συναντηθεί με την τρόικα από την έλευσή της στην Ελλάδα μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

“Επιχειρηματίες προσλαμβάνουν ως λομπίστες δικηγόρους και εταιρείες συμβούλων και νομοθετούν μέσω της τρόικας την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και μία σειρά ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας γης, δημόσιων μονοπωλίων παροχής βασικών αγαθών όπως το νερό και το δίκτυο της ΔΕΗ και κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων όπως τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Έχω καταγγείλει δημόσια και επανηλειμμένα τις ειδικές αυτές σχέσεις των υπαλλήλων της τρόικας με επιχειρηματίες και έχω ζητήσει με ερώτησή μου τη λίστα επαφών της μαζί τους. Δυστυχώς ο κ. Όλι Ρεν αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει. Επανέρχομαι με νέα ερώτηση ζητώντας την αυτονόητη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Nα αποκαταστήσει τη διαφάνεια στη λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα και να δημοσιοποιήσει τη λίστα επαφών της τρόικας με Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες.”

Υπενθυμίζεται ότι ο Κρίτων Αρσένης είχε καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2011 με κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν την αδιαφανή λειτουργία της τρόικας στην Ελλάδα και των παράνομων συνομιλιών των υπαλλήλων της με τους κατά δήλωση του τότε εκπροσώπου της Κομισιόν κ. Ντερούζ «πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας εκτός πολιτικής». Είχε επανέλθει με νέα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2013, ενώ μετά την άρνηση του Όλι Ρεν να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαφών προσέφυγε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ζητώντας να υποχρεώσει την Κομισιόν να δημοσιοποιήσει τα ονόματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Σε προηγούμενη ερώτησή μου (P-000361-13) είχα θέσει υπόψη της Επιτροπής το ζήτημα των αδιαφανών σχέσεων της τρόικας με εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είχα θέσει σειρά δημοσιευμάτων στο ελληνικό τύπο σύμφωνα τα οποία έκαναν λόγο για συνεχή επικοινωνία για πολλούς μήνες ελληνικών εταιρειών συμβούλων και δικηγορικών γραφείων με την τρόικα, στην οποία συμμετέχει η Επιτροπή. Τονιζόταν επιπλέον ότι οι εταιρείες αυτές έχουν πετύχει σε αρκετές περιπτώσεις να διαμορφώσουν τις θέσεις της τρόικας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της με την ελληνική κυβέρνηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ερώτησης είχα ζητήσει από την Επιτροπή κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (EK) αριθ. 1049/2001 να μου γνωστοποιήσει τη λίστα επαφών της Επιτροπής ως μέλους της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα από το Μάιο 2010 έως την κατάθεση της ερώτησης.

Αντί η Επιτροπή να μου γνωστοποιήσει ως όφειλε τη συγκεκριμένη λίστα επαφών, μου απάντησε (P-000361/2013) ότι οι εκπρόσωποί της δεν έχουν επαφή με τους τεχνικούς, οικονομικούς και νομικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.  

Με βάση τα ανωτέρω και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (EK) αριθ. 1049/2001 ρωτώ για δεύτερη φορά την Επιτροπή αν μπορεί να μου γνωστοποιήσει τη λίστα επαφών της ως μέλος της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2010.

Σχόλια