Αιγιαλοί: απόσυρση νομοσχεδίου ή "πάμε Ευρώπη" – Μήνυμα CISD σε Σαμαρά

1
13

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για τους αιγιαλούς απέστειλε το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD).

Το CISD ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και μιας σειράς παλαιότερων νόμων που ρυθμίζουν την πρόσβαση και την εκμετάλλευση των αιγιαλών.

Το CISD επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ δίχως πρότερη επεξεργασία και συνεργασία με αρμόδια υπουργεία όπως το ΥΠΕΚΑ και υπηρεσίες όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκθέτει την κυβέρνηση και έρχεται σε αντίθεση τόσο με το Σύνταγμα όσο και με διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το CISD το νομοσχέδιο αποτελεί “προεκλογική υπόσχεση” προς “χιλιάδες υπαρκτούς και μελλοντικούς αυθαιρετούχους ψηφοφόρους, καθώς νομιμοποιεί όλες τις αυθαίρετες κατασκευές, που βρίσκονται στον αιγιαλό – παραλία, δηλαδή σε δημόσια και προστατευόμενη περιοχή και μάλιστα ακόμη και αυτές που έχουν καταγραφεί (με τελεσίδικα πρωτόκολλα) ως κατεδαφιστέες, αλλά και την άνευ όρων παραχώρηση του αιγιαλού-παραλίας”.

Καλεί δε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και αυτή ήδη θεσμοθετημένων άρθρων, όπως:

* του νόμου 2971/2001, του εφαρμοστικού νόμου 3986/11 και του νόμου 4179/13, που επιτρέπουν την απευθείας παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού και παραλίας, την κατασκευή ή επέκταση λιμενικών έργων, τις προσχώσεις στις περιοχές όπου πραγματοποιούνται ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων (μεγάλες επενδύσεις), καθώς την παρέκκλιση των όρων δόμησης ή/και την έκδοση άδειας δόμησης

* του νόμου 4002/2011, που επιτρέπουν την εκτέλεση προσωρινών ή μόνιμων έργων σε αιγιαλό και παραλία που έχουν χαρακτηριστεί «τουριστικά δημόσια κτήματα»

* του νόμου 4179/13 που μείωσε την ελάχιστη απόσταση των κτιρίων από τον αιγιαλό στα «τουριστικά χωριά» από τα 100 μέτρα στα 50 μ.

* του νόμου 4254/14 που νομιμοποίησε αυθαίρετα σε τουριστικούς λιμένες που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Τέλος, προειδοποιεί τον πρωθυπουργό ότι εάν το νομοσχέδιο δεν ανασυνταχθεί εκ βάθρων (όχι απλά “βελτιωθεί”) τότε η Κοινωνία των Πολιτών θα προστρέξει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. καλημέρα
    Πως θα μπορούσε κάποιος να ενεργοποιήσει κάτι σαν πράξη αναλογισμού για να αξιοποιηθεί μια παραλία
    ευχ

Comments are closed.