To Curiosity ίσως μολύνει τον Άρη – Τα μεθανογόνα βακτήρια και η εξωγήινη ζωή

0
228

Τη μόλυνση του περιβάλλοντος του Άρη με γήινα μικρόβια που μετέφερε από την πλανήτη μας ενδέχεται να έχει προκαλέσει το μη επανδρωμένο σκάφος-εργαστήριο της NASA, Curiosity, που πραγματοποιεί έρευνες στον στον Κρατήρα Γκέιλ του Κόκκινου Πλανήτη από το 2012.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Η πρώτη αποκαλύπτει ότι το Curiosity ήταν πράγματι μολυσμένο με μικρόβια ενδέχεται να έχουν ανταπεξέλθει στο διαστημικό ταξίδι και αυτή τη στιγμή να επιζούν στον Άρη.

Η δεύτερη υποστηρίζει ότι μια συγκεκριμένη συνομοταξία γήινων μικροβίων θα μπορούσαν θεωρητικά να επιζήσουν στον Άρη.

—Η πρώτη μελέτη

Η Δρ Στέφανι Σμιθ του Πανεπιστημίου του Άινταχο συνέλεξε και εξέτασε δείγματα από την επιφάνειες του Curiosity πριν από την εκτόξευση.

Η ανάλυση αποκάλυψε 65 είδη βακτηρίων, πολλά εκ των οποίων του γένους Bacillus. Κατόπιν, τα βακτήρια εκτέθηκαν σε συνθήκες αποξήρανσης, υπεριώδους ακτινοβολίας, ψύχους καθώς και σε ακραία όξινα ή αλκαλικά περιβάλλοντα. Τότε διαπίστωθηκε ότι το 11% άντεξε σε τουλάχιστον μία από αυτές τις πολύ αντίξοες συνθήκες.

Σημειώνεται ότι ο διαστημικός εξοπλισμός καθαρίζεται και απολυμαίνεται προσεκτικά με υπεριώδες φως και υπεροξείδιο του υδρογόνου πριν την εκτόξευση για λόγους συντήρησης, αλλά και λόγω των φόβων για μόλυνση από οργανισμούς που δυνητικά μπορούν να επιζήσουν στο διάστημα.

«Δεν γνωρίζουμε αν τα μικρόβια αποτελούν πραγματική απειλή για τον Άρη» δήλωσε στο Nature.com η δρ Σμιθ. «Μέχρι να βεβαιωθούμε, είναι καλύτερα να κρατήσουμε μέτρα προφύλαξης» προσθέτει.

Τη δυνατότητα των βακτηρίων Bacillus να επιβιώνουν σε διαστημικά ταξίδια, προφυλαγμένα σε σημεία του σκάφους που δεν εκτίθενται στην κοσμική ακτινοβολία, έχουν αποδείξει και άλλες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του μήνα στην επιθεώρηση Astrobiology Journal.

—Η δεύτερη μελέτη

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Άρκανσο που δείχνει ότι τα μεθανογόνα, πρωτόγονα μικρόβια που κατατάσσονται στα αρχαιοβακτήρια, μπορούν δυνητικά να επιζήσουν στον Άρη.

Τα συγκεκριμένα είναι αναερόβια μικρόβια που δεν χρειάζονται οργανικές ουσίες ούτε φως για να επιζήσουν σε αντίθεση με τα κοινά βακτήρια που καταναλώνουν υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Οι δοκιμές έγιναν με τα μεθανογόνα Methanothermobacter wolfeii και Methanobacterium formicicum, τα οποία διαπιστώθηκε ότι αντέχουν στους ακραίους κύκλους ψύξης και απόψυξης στην επιφάνεια του Άρη.

«Η επιφανειακή θερμοκρασία του Άρη παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, και συχνά κυμαίνεται στη διάρκεια της ημέρας από τους -90 βαθμούς Κελσίου το βράδυ στους +27 βαθμούς» λέει η διδακτορική φοιτήτρια Ρεμπέκα Μίκολ που πραγματοποίησε τα πειράματα.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο τα γήινα μικρόβια να γίνουν οι πρώτοι άποικοι του Άρη, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να επιβιώσουν σε εξωγήινες συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, η ενδεχόμενη επιβίωσή τους στον Άρη μπορεί να προκαλέσει παρανοήσεις σχετικά με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

econews

Σχόλια